Σκάφος στη Σελήνη: Ο… made in Europe «Αργοναύτης»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με την ιταλική εταιρεία Thales Alenia Space για την ανάπτυξη του Argonaut, του πρώτου σεληνιακού οχήματος προσεδάφισης της Ευρώπης. Το διαστημικό σκάφος Argonaut αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την αυτόνομη και ευέλικτη παρουσία της Ευρώπης στη Σελήνη, συμβάλλοντας στις διεθνείς αποστολές εξερεύνησης της σεληνιακής επιφάνειας.

Σύμφωνα με τον ESA, από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, το Argonaut θα εκτοξεύεται τακτικά προς τη Σελήνη, μεταφέροντας κρίσιμες υποδομές, επιστημονικό εξοπλισμό, ρομποτικά οχήματα και βασικούς πόρους για τους αστροναύτες, όπως τρόφιμα, νερό και αέρα. Με ικανότητα μεταφοράς φορτίου έως δύο τόνων, το διαστημικό σκάφος θα λειτουργήσει ως κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ Γης και Σελήνης.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Argonaut είναι η ανθεκτικότητά του στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιακών διακυμάνσεων μεταξύ σεληνιακής ημέρας και νύχτας. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει τη λειτουργία του για διάστημα έως και πέντε ετών, καθιστώντας το ικανό να υποστηρίξει πολλαπλές επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές. Η αρχιτεκτονική του Argonaut περιλαμβάνει τρία κύρια τμήματα: τη σεληνιακή μονάδα καθόδου (LDE), υπεύθυνη για τη μεταφορά και την προσεδάφιση του οχήματος στη Σελήνη, το ωφέλιμο φορτίο (payload), και την πλατφόρμα υποστήριξης φορτίου (CPE), η οποία εξασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ της μονάδας καθόδου και του φορτίου που μεταφέρεται.

Η κατασκευή του Argonaut θα ανατεθεί σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Thales Alenia Space Ιταλίας, σε συνεργασία με τις θυγατρικές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, καθώς και την εταιρεία OHB. Σύμφωνα με τον Daniel Neuenschwander, διευθυντή του ESA για την ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση, η υπογραφή της σύμβασης αυτής σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για τη σεληνιακή εξερεύνηση. Η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του Argonaut, υπό την ονομασία ArgoNET, έχει προγραμματιστεί για το 2031, με την παράδοση της σεληνιακής μονάδας καθόδου να αναμένεται το 2030. Στόχος της αποστολής θα είναι η μεταφορά και εγκατάσταση συστημάτων πλοήγησης, επικοινωνίας και ενέργειας στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή κρίσιμη για μελλοντικές σεληνιακές αποστολές. Το Argonaut έχει σχεδιαστεί ώστε να συνεργάζεται με άλλα συστήματα του ESA, όπως το Gateway, ένας διαστημικός σταθμός που προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, και το Lunar Link, ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ του Gateway και της σεληνιακής επιφάνειας. Παράλληλα, θα είναι συμβατό με την πρωτοβουλία Moonlight του ESA, η οποία στοχεύει στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών επικοινωνίας και πλοήγησης στη Σελήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκάφος, Σελήνη, Europe Αργοναύτης,skafos, selini, Europe argonaftis