Σκηνές απελπισίας στην Ειδομένη – Ράβουν τα στόματά τους οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

Εικόνες απελπισίας απο την Ειδομένη κάνουν το γύρο του κόσμου. Κολλημένοι στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, ράβουν τα στόματά τους οι πρόσφυγες και μετανάστες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αίτημα τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Οι συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν «εγκλωβιστεί» στα σύνορα, χειροτέρεψαν την Κυριακής λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters,

το οποίο δημοσιεύει και τις παρακάτω φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τα χθεσινά απογευματινά στοιχεία της αστυνομίας, στην Ειδομένη, στον ειδικό καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί δίπλα στην «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν χθες 2.100 άτομα, από τα οποία τα 1.200 ήταν κάτοχοι διαβατηρίων Ιράκ, Συρίας και Αφγανιστάν, και περίμεναν την άδεια να εισέλθουν στο έδαφος των Σκοπίων, ενώ σε περίπου 900 ανέρχονταν οι υπόλοιποι.

Δείτε τις φωτογραφίες

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, δήλωνε πως η χώρα του δεν θέλει να κλείσει τα σύνορα, αλλά να ελέγξει τις διελεύσεις από ένα μοναδικό σημείο, ενώ ζητούσε συνεργασία με τη χώρα μας σε επίπεδο πληροφοριών, δίνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στοιχεία για εκατοντάδες μαχητές από τη χώρα του και όλα τα Βαλκάνια που έχουν πολεμήσει στο πλευρό του ISIS.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, συναντούσε έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο χωριό Γαλλικός Κιλκίς, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων χωρών που δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα άρχισαν να μειώνονται σημαντικά από χθες στην Ειδομένη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών, στις 12 χθες το μεσημέρι είχαν μείνει στην περιοχή 1.500 άτομα από τις χώρες εκτός Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ, έναντι 2.000 που βρίσκονταν εκεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, των εκπροσώπων των ΜΚΟ και των τοπικών Αρχών, οι περισσότεροι από τους 500 που έλειπαν είχαν εγκαταλείψει την Ειδομένη επιστρέφοντας στην ενδοχώρα. Ενας αριθμός ενδέχεται, πάντως, να κινήθηκε παράλληλα με τα σύνορα, αναζητώντας μη οριοθετημένα σημεία διέλευσης.
Αντίθετα συνεχίστηκε ανεμπόδιστα η διέλευση των κατόχων διαβατηρίων Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ, στους οποίους αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα. Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 12 χθες το μεσημέρι είχαν περάσει περίπου 6.500 άτομα των τριών εθνικοτήτων, ενώ στην αναμονή βρίσκονταν άλλα 2.000.

Πολλοί άρχισαν να επιστρέφουν στην ενδοχώρα για να βρουν άλλον δρόμο προς την Ευρώπη
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που επισκέφθηκε την Ειδομένη το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων νοτιότερα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, συνάντησε την έντονη αντίδραση εκατοντάδων κατοίκων του χωριού Γαλλικός Κιλκίς, όπου μετέβη για να δει μια έκταση 40 στρεμμάτων που παραχωρείται από ιδιώτη, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένα από τα σχεδιαζόμενα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Περίπου 300 κάτοικοι του χωριού τον περίμεναν εκεί και εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική δημιουργίας του κέντρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα