Σκληρά διλήμματα από Σαμαρά

-Γενικό προσκλητήριο στην κεντροδεξιά

-Το δίλημμα των εκλογών είναι παραμονή ή έξοδος από την Ευρωζώνη

-Παίρνει ξανά κεφάλι στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ.

Η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν.Δ. είναι η πιο σημαντική εξέλιξη μέχρι στιγμής σε επίπεδο εντυπώσεων σε ό, τι αφορά στη στρατηγική της «πανστρατιάς» και της πρόσκλησης για συστράτευση της «ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς παράταξης», που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς

για τις κάλπες του Ιουνίου.

Του Γιώργου Ιωσήφ

Οι παρασκηνιακές διεργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την Κυριακή των εκλογών με τη μεσολάβηση στελεχών με ειδικό βάρος ( Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης), που διατηρούν διαύλους με τα πρόσωπα τα οποία εκλήθησαν να επιστρέψουν, του Γιώργου Καρατζαφέρη συμπεριλαμβανομένου, ολοκληρώθηκαν κατόπιν προσωπικών, τελικών, επαφών του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης απέρριψε, κατ’ αρχήν, την πρόσκληση, απαντώντας ότι προτίθεται να ανασυγκροτήσει τον ΛΑΟΣ.

Η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. πάντως να καλέσει τη Ντόρα Μπακογιάννη να επιστρέψει στη Ν.Δ. συνάντησε και αντιδράσεις από στελέχη και βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι όμως απέφυγαν να εκφράσουν δημοσίως και ανοιχτά τη διαφωνία τους. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς αιτιολόγησε την επιλογή του, λέγοντας ότι «πάνω από όλα βάζω την σωτηρία της πατρίδας, πιο ψηλά από κάθε άλλη σκέψη μου είναι η συσπείρωση των Ελλήνων, που δίνει ελπίδα στην προεκλογική μάχη».

Δίπολο

Η Ν.Δ. επιλέγει να προτάξει κατά την προεκλογική αντιπαράθεση το δίπολο «κεντροδεξιά-κεντροαριστερά», συνδέοντας την πρώτη με την παραμονή στο ευρώ και τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και την δεύτερη με την έξοδο από την ευρωζώνη, την επιστροφή στη δραχμή και την αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας της Ελλάδας. Η απόδοση παραταξιακών χαρακτηριστικών στην πολιτική σύγκρουση επιδιώκεται από τη Ν.Δ., προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωσή της, επιχειρώντας να συμπιέσει κυρίως τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και τη Χρυσή Αυγή με το δίλημμα «κυβέρνηση Αριστεράς ή κυβέρνηση Δεξιάς;». Η ιδεολογικοποίηση της σύγκρουσης και η απειλή εξόδου από το ευρώ είναι για τη Ν.Δ. τα δύο βασικά χαρτιά αποτροπής της ψήφου διαμαρτυρίας των γαλάζιων ψηφοφόρων. Η λογική είναι «αν ψηφίσετε Καμμένο ή Χρυσή Αυγή, θα βγεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα με την προσπάθεια ανασύνταξής της, η Ν.Δ. θα επιχείρησει αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των προγραμματικών προτάσεών του, κυρίως αυτών για την οικονομία. Οι δηλώσεις στελεχών, όπως του Δημήτρη Στρατούλη για το πώς θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταθέσεις των ιδιωτών, αν γίνει κυβέρνηση, ή οι απόψεις του Μανώλη Γλέζου για υποχρεωτικό δάνειο προς το κράτος από όσους έχουν εισόδημα άνω των 20 χιλιάδων ευρώ, καθώς και η άλλη ότι «δεν μας ενδιαφέρει αν θα είμαστε εντός ή εκτός ευρώ» αξιοποιούνται καταλλήλως από τη Συγγρού.

Ήδη τα διλήμματα έχουν αρχίσει να τίθενται με σκληρό τρόπο από τον Αντώνη

Keywords
Τυχαία Θέματα