Σκληρή διάψευση Κατρούγκαλου για κατάργηση 13ου-14ου μισθού

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα εργασιακά» τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εφημερίδα «Έθνος». Μάλιστα, το κυβερνητικό στέλεχος χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και μιλάει για «κατασκευασμένες ειδήσεις που προσπαθούν να παρατείνουν την αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στο φθινοπωρινό «πακέτο» για τα εργασιακά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μέτρων

η κατάργηση των δύο μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

«Παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που μας επιβάλλονται, οι μεταρρυθμίσεις μας βασίζονται στα ιδανικά μας και όχι σε διαταγές από έξω», είχε επισημάνει ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».

Ο κ.Κατρούγκαλος δεν δέχεται τους ισχυρισμούς πως στην Ελλάδα οι μισθοί ήταν δυσανάλογα υψηλοί προς την παραγωγικότητα, σημειώνοντας πως το ύψος του μισθού πότε δεν ήταν το πρόβλημα. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο πως οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα για κόψιμο 13ου-14ου μισθού και ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πριν ακόμη κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα, τα οποία επιδιώκουν να εφαρμόσουν από το 2012.

Απαιτούν την απελευθέρωση των απολύσεων με νέες περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Παρότι πρόκειται για ένα άκρως υφεσιακό μέσο με αμφίβολα αποτελέσματα οι δανειστές απαιτούν στο θέμα των απολύσεων η χώρα να πιάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Στην Ελλάδα προβλέπονται κάθε μήνα ως 6 απολύσεις για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 ως 150 εργαζόμενους ή ποσοστό 5% για επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
Στην Ευρώπη ο μέσος όρος προβλέπει τουλάχιστον 10 απολύσεις για επιχειρήσεις με 20 ως 100 εργαζόμενους, 10% των εργαζόμενων για επιχειρήσεις με 100 ως 300 απασχολούμενους και τουλάχιστον 30 απολύσεις για επιχειρήσεις με περισσότερους από 300 εργαζόμενους.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Στο τραπέζι μπαίνει το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού. Εδώ η μια πρόταση λέει να μην παίρνουν τον μισθό αυτό οι νέοι που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα για σαρωτικές απολύσεις και την πρόσληψη νέων εργαζόμενων με μικρό μισθό και χωρίς 13ο και 14ο.
Στην περίπτωση κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού από τον ιδιωτικό τομέα το ποσό αυτό θα πρέπει να επιμερισθεί στους μισθούς κατά τη διάρκεια του έτους.

Το άρθρο Σκληρή διάψευση Κατρούγκαλου για κατάργηση 13ου-14ου μισθού εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα