Σκληρό «πακέτο» προτείνει η Λαγκάρντ – Μέτρα «φωτιά» αλλά και απομείωση του χρέους, «ξεχνάει» τα περί απομάκρυνσης του ΔΝΤ ο Τσίπρας

Την …κλασική σκληρή θέσης της που απαιτεί νέα μέτρα-φωτιά επαναδιατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου προτείνει μία μεσοπρόθεσμη συμφωνία «πακέτο», η οποία θα περιλαμβάνει το Ασφαλιστικό, νέα

μέτρα και την απομείωση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας πίσω τη ρητορική περί εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, μετά και την επιμονή προς αυτή την κατεύθυνση τόσο του Βερολίνου, όσο και της Ουάσιγκτουν, υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, θέτοντας εκ νέου το θέμα της ελαστικότητας στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που θα απειλήσουν να βάλουν σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του ελληνικού χρέους ενώ από την πλευρά της η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε ότι δεν είναι στόχος του η καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αναφέρει: «Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία».

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά και στη σημαντική ανακούφιση του χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία», συμπλήρωσε.

Σε μήνυμά του στο twitter ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Στη συνάντηση με την ΓΔ του ΔΝΤ κα Λαγκάρντ, συμφωνήσαμε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος». Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με διαρροές, η κάθε πλευρά πρέπει να έχει σαφή γνώση των προθέσεων της άλλης».

Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν πως συμφωνήθηκε «ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές». Επίσης, συμφωνήθηκε «να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».

«Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Christine Lagarde σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας»» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα