Σκόνη Καλαμάτα: Απόκοσμες εικόνες με τον ουρανό να βάφεται πορτοκαλί

Απόκοσμες εικόνες δημιούργησε η αφρικανική σκόνη από την έρημο Σαχάρα στην Καλαμάτα το απόγευμα της Τρίτης. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Καλαμάτα που τραβήχτηκαν από το μεσημέρι και μετά δείχνουν μια απόκοσμη πορτοκαλί ατμόσφαιρα που έχουμε δει σε φωτογραφίες της NASA από τον πλανήτη Άρη.

Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης δημοσιεύουν εικόνες στα social media, που όλες δείχνουν έναν ουρανό πορτοκαλί, θολή ατμόσφαιρα και εξαιρετικά

περιορισμένη ορατότητα.

Αφρικανική σκόνη: «Πορτοκαλί» ουρανός και στην Αττική

Εικόνες από όλο το λεκανοπέδιο δείχνουν τον ουρανό να έχει «βαφτεί» σε μια απόκοσμη σκούρα πορτοκαλί απόχρωση, καθώς καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις σωματίδιων.

Δάφνη. pic.twitter.com/YRZjMfmTo9

— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) April 23, 2024

Δε φτανει που έχουμε τη κίνηση έχουμε και την Σαχαρα από πάνω μας pic.twitter.com/wjRwkj1Vj9

— Ντοκτορ ΝΟ (@econick94) April 23, 2024

Προσοχή!

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία. Όπως αναφέρεται επίσης, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Η αφρικανική σκόνη επιδρά στο αναπνευστικό, στις αλλεργίες και σε ερεθισμούς, στην καρδιά, στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και μακροπρόθεσμα στην υγεία μας. Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη. Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.

Οι οδηγίες της Πνευμονολογική Εταιρείας για την αφρικανική σκόνη

Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.

Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.

Στο Ντουμπάϊ βροχή, στην Ελλάδα Σαχάρα pic.twitter.com/9dFwFXLVL9

— Φουστανος Πορσερατος (@manth_p_kafr9) April 23, 2024

Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.

Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα