Σοκ, αγωνία και προσήλωση: Το Κορίτσι του Τρένου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

από τον Πάνο Κλάδη

Βασισμένο στο βιβλίο το οποίο είχε σοκάρει εκατομμύρια αναγνώστες, ο Τέιτ Τέιλορ (σκηνοθέτης της ταινίας) αναλαμβάνει με τη σειρά του να σοκάρει εκατομμύρια θεατές, μεταφέροντας στον κινηματογραφικό φακό αυτήν τη μυστηριώδη ιστορία.

«Το Κορίτσι του Τρένου»

Το Hollywood φαίνεται, φέτος, να έχει στερέψει από ιδέες και οι σκηνοθέτες του να έχουν εγκλειστεί σε ένα βιβλιοπωλείο,

ψάχνοντας την επόμενη -έτοιμη- δουλειά τους. Όταν, όμως, πέφτει στα χέρια τους ένα βιβλίο όπως «Το Κορίτσι του Τρένου», δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Έτσι ο σκηνοθέτης και παραγωγός («Υπηρέτριες», «Love & Distrust») Τέικ Τέιλορ ανέλαβε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο της Πόλα Χόακινς, υπογράφοντας ίσως μια από τις πιο σημαντικές, μέχρι στιγμής δουλειές του.

Κάθε μέρα στο τρένο καθοδόν για τη δουλειά της η Ρέιτσελ περνά δίπλα από το παλιό της σπίτι, στο οποίο τώρα ζει ο πρώην άντρας της με τη νέα του σύζυγο. Βλέπει, επίσης, το σπίτι ενός άλλου παντρεμένου ζευγαριού, λίγα τετράγωνα παρακάτω, και αρχίζει να φαντάζεται την ιδανική, ευτυχισμένη τους ζωή. Μια μέρα, περνώντας με το τρένο μπροστά από το σπίτι τους, η Ρέιτσελ θα δει κάτι που θα αλλάξει όλα όσα πίστευε για το άγνωστο αυτό ζευγάρι. Όταν η γυναίκα εξαφανιστεί, η Ρέιτσελ θα αρχίσει να πιστεύει ότι ίσως σχετίζεται με την εξαφάνισή της…

Η ταινία δεν έχει ένα συγκεκριμένο πρωταγωνιστή. Ακολουθώντας πιστά τη δομή του βιβλίου, με ισχυρές αναλογίες που παραπέμπουν στο «Κορίτσι που εξαφανίστηκε» και στην «Αμνησία», ο σκηνοθέτης έστρεψε τον φακό του με αρμονία και ισορροπία στις ιστορίες τριών γυναικών -αυτήν της αλκοολικής, της μητέρας που θέλει να προστατέψει την οικογένειά της και της αποπροσανατολισμένης γυναίκας που αναζητά την αποδοχή. Όπως αναφέρει ο παραγωγός της ταινίας Μαρκ Πλάτ, «ο Τέικ έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τους ανθρώπους, ειδικότερα τις γυναίκες. Όλοι είμαστε λιγάκι ηδονοβλεψίες. Η ιδέα να παίρνεις καθημερινά το τρένο και να παρατηρείς τη ζωή κάποιου βρίσκεται πολύ κοντά στη λογική του “Σιωπηλού Μάρτυρα”».

Ενδιαφέρον στη σκηνοθεσία δημιούργησε η κοντινή -σε πλάνο- ματιά στα πρόσωπα των ηρώων, καταφέρνοντας με αυτόν τρόπο να διαμορφώσει μια δραματική χροιά, να ευαισθητοποιήσει τον θεατή και να σταθεί σε απόσταση αναπνοής με τους χαρακτήρες. Έχοντας συμμετάσχει στο παρελθόν σε δραματική («Sicario») και περιπετειώδη («Edge of tomorrow») ταινία, η Έμιλι Μπλάντ συνδύασε με ευκολία και τα δύο είδη που απαιτούσε η ταινία. Ο σκηνοθέτης επέλεξε ένα αρκετά εμφανίσιμο καστ, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι οι ηθοποιοί δεν στάθηκαν αντάξιοι των ρόλων τους.

Δεν είναι απλά μια ακόμη ιστορία στη λίστα των ψυχολογικών θρίλερ, αλλά μια ταινία, η οποία κλείνει το μάτι σε εκείνους που ξέρουν τι πάει να πει χιτσκοκικό σασπένς. Μια ταινία, η οποία σε κρατάει προσηλωμένο απέναντι στην πορεία των χαρακτήρων και στην κατάληξη αυτής της μυστηριώδους πλοκής.

(Θρίλερ, 2016, Διάρκεια 126΄) Αμερικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία Τέιτ Τέιλορ, με τους Έμιλι Μπλαντ, Χέιλι Μπένετ, Τζάστιν Θερού και Ρεμπέκα Φέργκιουσον.

Το άρθρο Σοκ, αγωνία και προσήλωση: Το Κορίτσι του Τρένου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα