Στ. Αλεξάκης: «Η τέχνη να παραμείνει ανθρωποκεντρική»

Από την Μαρίνα Προβατίδου

Ο Στέλιος Αλεξάκης γεννήθηκε στον Κουρνά Χανίων. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1991 μέχρι το 1995 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 2000 μέχρι το 2005. Από το 1996 εργάζεται στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη σαν επιμελητής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ζει και εργάζεται στον Κουρνά Χανίων και στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ποια είναι η επόμενη δουλειά που ετοιμάζετε; Έχει σχέση με την κρίση και με τη γενικότερη κοινωνική κατάσταση;

 «Η επόμενη ενότητα έργων που ετοιμάζω είναι μια σειρά χαρακτικών, που εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ, αποτελούμενο από ασπρόμαυρα σχέδια, χαρακτικά, ψηφιδωτά και έργα ζωγραφικής. Η δουλειά αυτή έχει άμεση σχέση με τη σύγχρονη Επανάσταση, θα έλεγα καλύτερα, και όχι κρίση, που πραγματοποιείται -και είμαστε τυχεροί που τη ζούμε- μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών και των απαιτήσεων της εποχής μας για ριζικό επαναπροσδιορισμό και αναδιαμόρφωση. Το έργο μου επιθυμώ και έχω ανάγκη να είναι άμεσα δεμένο με τη ζωή και τη σύγχρονη κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική επανάσταση. Βλέπουμε και βιώνουμε τον θάνατο μιας εποχής και την είσοδό μας σε μια Νέα Αναγέννηση, η οποία πυροδοτήθηκε με τον μοντερνισμό και τη Ρωσική Πρωτοπορία και έχει τώρα να κάνει με τη νέα ερμηνεία της βυζαντινής τέχνης. Ειλικρινά, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία της τέχνης με τα νέα δεδομένα που ξεπηδούν από την κρίση και την επανάσταση, ενώ οφείλει να ενώνεται με τη ζωή και την αλήθεια». 

 Πώς προσεγγίζεις τα διάφορα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιείς; 

«Ευτυχώς, τα εκφραστικά μέσα είναι πάρα πολλά. Η έκφραση είναι ίδια πάντοτε και κυρίως η ανάγκη μας για να εικονοποιούμε ψυχικές και πνευματικές ανησυχίες. Τα εκφραστικά μέσα ποικίλλουν και μας εξυπηρετούν στο πώς, δηλαδή στον τρόπο που γίνεται το έργο, καθώς επίσης και στις ζωγραφικές και τεχνικές μας αναζητήσεις ανάλογα με τη μορφή και το περιεχόμενο του έργου. Τα μέσα αυτά προσεγγίζω με μια ερευνητική διάθεση, με οικονομία και σεβασμό στις εικαστικές και εκφραστικές τους αξίες». 

Υπάρχει κάποιο στοιχείο που κυριαρχεί στα έργα στου και επαναλαμβάνεται; 

«Το στοιχείο που κυριαρχεί στα έργα μου και επαναλαμβάνεται είναι κυρίως ο άνθρωπος, αλλά και διάφορα αφαιρετικά μοτίβα (π.χ. από υφαντά),  προερχόμενα από την ελληνική πολιτιστική παράδοση και κυρίως από τον τόπο καταγωγής μου, την Κρήτη». 

Πώς ζωγραφίζεις τον άνθρωπο; 

«Τον απεικονίζω μέσα στην καθημερινότητα της εποχής μας ή σε χώρο και χρόνο φανταστικό, μέσα σε έναν εσωτερικό χώρο ή στο ύπαιθρο, μόνο του ή μαζί με παρέα, γυμνό ή ντυμένο, καθώς και με ποικιλία συναισθημάτων, εκφράσεων, κινήσεων και καταστάσεων». 

Πώς βλέπεις τον κόσμο γύρω σου; 

«Βλέπω τον κόσμο σαν ένα θαύμα, που καλούμαστε

Keywords
Τυχαία Θέματα