Στα χέρια της αστυνομίας οι επιστάτες της Μανωλάδας

Συνελήφθησαν οι τρεις καταζητούμενους επιστάτες, για τα γεγονότα στη Μανωλάδα. Ειδικότερα, αρχικά συνελήφθη ένας 21χρονος στην Αμαλιάδα και στη συνέχεια οι άλλοι δύο επιστάτες ηλικίας 39 και 27 ετών.

Δεύτερη σύλληψη για υπόθαλψη των επιστατών

Ακόμη μια σύλληψη έγινε για υπόθαλψη των επιστατών, που άνοιξαν πυρ κατά των αλλοδαπών εργατών

στη Μανωλάδα. Ειδικότερα, το βράδυ της Πέμπτης συνελήφθη 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη, καθώς όπως προέκυψε, παρείχε κατάλυμα στους τρεις αναζητούμενους στην περιοχή Ρουπάκι Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη συνελήφθη με την ίδια κατηγορία ακόμη ένας 38χρονος σε χωριό της Πηνείας.

Ειδικότερα, την Τετάρτη συνελήφθη στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλλιέργειας φράουλας, ενώ την Πέμπτη το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους.

Στο χώρο του περιστατικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, 15 σιδερένιοι σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Στο πλαίσιο των ερευνών ζητήθηκε από την Εισαγγελία να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δραστών.

Ν. Δένδιας: «Δεν θα απελαθούν τα θύματα»

Με τη συνοδεία κλιμάκιου αστυνομικών και επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας έφτασε στη Μανωλάδα ο υπουργός Δημόσιας Τάξη, Νίκος Δένδιας. «Αυτό που συνέβη είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σε καμία περίπτωση απέλαση των θυμάτων. «Αυτό που συνέβη εδώ όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς», συμπλήρωσε.

«Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ ότι όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, ότι δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι'αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται», ανέφερε κατά την επίσκεψή του στη Μανωλάδα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση», σημείωσε.

Κατά προτεραιότητα έρευνα

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, διέταξε την κατά προτεραιότητα έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την επίθεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, με εντολή του αρχηγού του Σώματος ανατέθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η διερεύνηση τυχόν συμμετοχής των εμπλεκομένων στο περιστατικό της Μανωλάδας σε υποθέσεις ρατσιστικής βίας.

Διεθνής κατακραυγή για τις «ματωμένες φράουλες»

Η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου και το διαδίκτυο κατακλύστηκε από αφίσες που ζητούν άμεσα τον αποκλεισμό της «ματωμένης φράουλας» από τους καταναλωτές ενώ την είδηση αναπαράγουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε μία αφίσα εκφράζεται η άποψη, ότι για το συγκεκριμένο συμβάν φέρει ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση, που δρα με την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής.

Το Associated Press, φιλοξενώντας δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμου Χαράλαμπου Σφέτσου, αναφέρει ότι η αστυνομία «γνωρίζει και βρίσκεται πολύ κοντά στον εντοπισμό των τριών επιστατών οι οποίοι είναι κάτοικοι της περιοχής» και για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σώοι οι μετανάστες στη Μανωλάδα

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι 29 μετανάστες, που δέχθηκαν πυρά επειδή ζήτησαν τα μεροκάματα έξι μηνών από την εργασία τους σε χωράφια με φράουλες στη Μανωλάδα.

Από τους μετανάστες, οι τρεις νοσηλεύονται στο Ρίο με τραύματα στο θώρακα, ενώ τέσσερις άλλοι νοσηλεύονται στον Πύργο, επίσης με τραύματα στο θώρακα. Το χθεσινό επεισόδιο ήταν ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της ανοχής από τις Αρχές στα φαινόμενα εκμετάλλευσης μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας ήδη από το 2008.

Σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία, που δρα με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, πληροφόρησε ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στον Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Ο αντίλογος ήρθε από την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσσα Παναγιωτάρα.«Τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο», αποκάλυψε. «Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες», είπε συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «εργασιακό σκλαβοπάζαρο. Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό».

Από την άλλη, ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης θέλησε να δώσει τη δική του εκδοχή, κάνοντας λόγο για απλήρωτους εργάτες που ήρθαν στα χέρια με νέους εργάτες γης που είχε προσλάβει ο επιχειρηματίας και για τον λόγο αυτό επενέβησαν οι επιστάτες, πυροβολώντας.

Το συμβάν

Το απίστευτο περιστατικό ξεκίνησε όταν οι εκατοντάδες αλλοδαποί καλλιεργητές πήγαν το απόγευμα της Τετάρτης στο 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών για να συναντήσουν τους τρεις Έλληνες επιστάτες (21, 27 και 39 ετών) και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Ακολoύθησε λογομαχία μεταξύ των και αμέσως μετά «βγήκαν τα όπλα». Οι εργάτες έτρεχαν πανικόβλητοι και δέχονταν τα σκάγια στις πλάτες τους και στο σώμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον ένας εκ των τριών επιστατών πυροβόλησε με καραμπίνα εναντίον των μεταναστών, κι όχι στον αέρα για εκφοβισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα