Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Ουκρανία (live)

Δύσκολες ώρες περνά η Ουκρανία μετά το ξέσπασμα της βίας που επανήλθε στην πρωτεύουσα της χώρας κοστίζοντας τη ζωή σε 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Κίεβο την ώρα που η διπλωματία αναλαμβάνει να παίξει ρόλο, με άγνωστα αποτελέσματα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Στην πλατεία Ανεξαρτησίας η κατάσταση παραμένει έκρυθμη μετά τα σκληρά επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (18/02) και τα ξημερώματα της Τετάρτης (19/02). Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμ τη ζωή του έχασαν 26 άνθρωποι, 16 πολίτες

και 10 αστυνομικοί. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 605 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δεχθεί πυρά από όπλα.
Οι δύο πλευρές, αστυνομία και διαδηλωτές, κρατούν τις θέσεις τους στη «νεκρή ζώνη» που έχει σχηματιστεί από τα καμένα λάστιχα στην πλατεία Ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με το Associated Press, το απόγευμα της Τετάρτης, o Γιανουκόβιτς διέταξε να αντικατασταθεί ο επικεφαλής του στρατού της χώρας, έπειτα από την αιματοχυσία. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την αντιπολίτευση αναφέρουν ότι η αστυνομία ετοίμαζε νέα επιχείρηση και έτσι μόλις έπεσε το σκοτάδι οι διαδηλωτές άναψαν εκ νέου φωτιές σε λάστιχα που κρατάει σε απόσταση ασφαλείας τους αστυνομικούς.

Ακροδεξιά στοιχεία ανάμεσα στους διαδηλωτές

Έντονα είναι τα στοιχεία ακροδεξιών μελών που διαδηλώνουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα κυριαρχούν στην πλατεία σύμφωνα με μαρτυρίες ενώ μια μεγάλη φωτογραφία του Χίτλερ αναρτήθηκε σε κτίριο δίπλα στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές δεν ανήκουν στο σύνολό τους σε ακροδεξιούς σχηματισμούς όμως οι μαρτυρίες από το μακρινό Κίεβο κάνουν ολοένα και περισσότερες αναφορές σε φιλοναζιστικές ένοπλες ομάδες, ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Οι σκέψεις της Ε.Ε.
Την επιβολή κυρώσεων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός γύρω από την Ουκρανία, μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Κίεβο, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπους. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι κρίσιμες Ευρωπαϊκές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη (20/02), κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η οποία συγκλήθηκε από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών Κάθριν Άστον.
Την ετοιμότητα της Ε.Ε. να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Ουκρανικίας επεσήμαναν σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ακόμα σκληρότερη στάση υιοθέτησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθιστώντας σαφές πως οι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία «θα υποστούν κυρώσεις».
Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως προσανατολίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κυβερνητική πηγή να δηλώνει στο δίκτυο CNN πως εντός της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα εγείρει επισήμως το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Γιανουκόβιτς: Θέλουν να πάρουν την εξουσία με βιαιότητες και δολοφονίες

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβις κατηγόρησε σήμερα το πρωί (19/02) τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα», προτού αρχίσει η κοινοβουλευτική συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως», τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

«Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», τόνισε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.

Ο ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια» με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας». Νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε δείξει ένα κάπως πιο διαλλακτικό πρόσωπο.

Άκαρπη η συνάντηση με τον Κλίτσκο

Προηγήθηκε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση ) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας « δεν θα λύσει αυτή την κρίση».

«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» είπε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

Παρέμβαση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία» και τόνισε πως «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα