Στα βάθη της φωτιάς

από την Αγγελική Γκαλμπένη

Ταινίες εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα είναι το -κατ’ ανάγκην- τρεντ των κινηματογραφιστών, ιδιαιτέρως απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Barbie… είναι άλλη ιστορία!

Φωτιά πάνω από την Πομπηία

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, 105’/ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΟΛ ΑΝΤΕΡΣΟΝ/ ΠΑΙΖΟΥΝ: ΚΙΤ ΧΑΡΙΝΓΚΤΟΝ, ΕΜΙΛΥ ΜΠΡΑΟΥΝΙΝΓΚ, ΤΖΑΡΕΝΤ ΧΑΡΙΣ, ΚΙΦΕΡ ΣΑΔΕΡΛΑΝΤ/ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Επική ταινία που προσφέρει ευχαρίστηση

και στους φίλους της δράσης, αλλά και στους ρομαντικούς. Το στόρι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Μια νεαρή πριγκίπισσα της Πομπηίας ερωτεύεται έναν Κέλτη. Ο Κέλτης, αφού οι Ρωμαίοι εξόντωσαν την οικογένεια του, και ως σκλάβος, μονομάχος πια, αναζητάει εκδίκηση. Η πριγκίπισσα, απ’ την άλλη πλευρά, δεν θέλει να δεχτεί την βασιλική ζωή που της προσφέρει -σχεδόν με τη βία- ο Ρωμαίος αξιωματικός και βρίσκει στα μάτια του Κέλτη μονομάχου τον άντρα των ονείρων της. Διακριτικά διαφαίνεται το πόσο οι άρχοντες μιας χώρας είναι δέσμιοι στα θέλω κάποιων ανωτέρων τους. Στη συγκεκριμένη ταινία η Ρώμη είναι η δύναμη του κόσμου, αλλά παρ’ όλα τα καλά της, υπάρχουν στρατηγοί που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας για τα προσωπικά τους θέλω, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αγαπητή η αιώνια πόλη στον κόσμο. Άφθονες μονομαχίες, φαντασμαγορικά σκηνικά, με αποκορύφωμα -για τους φίλους της δράσης που λέγαμε πριν- την έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ για τους ρομαντικούς, το δίχως άλλο, η εικόνα που διάλεξε ο σκηνοθέτης να μας αποχαιρετίσει. Η ταινία σε 3D είναι σίγουρα διαφορετική εμπειρία, αλλά και όσοι επιλέξετε την συμβατική προβολή, δεν έχετε κανέναν λόγο να ανησυχείτε.

Στα βαθιά

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, 95’/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ ΚΟΡΜΑΚΟΥΡ/ ΠΑΙΖΟΥΝ: ΟΛΑΦΟΥΡ ΝΤΑΡΙ ΟΛΑΦΣΟΝ, ΓΙΟΧΑΝ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ, ΜΠΙΟΡΝ ΘΟΡΣ/ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Ποιός να το φανταζότανε ότι στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που δε φημίζεται για τη φυσική του κατάσταση, θα εμφανιζόταν ένας ήρωας επιβίωσης, που θα ξεσήκωνε κύματα θαυμασμού ανά τον πλανήτη, αφού κατάφερε να κολυμπήσει σε παγωμένα νερά επί 8 ολόκληρες ώρες! Πρόκειται για αληθινή ιστορία, η οποία πριν συγκινήσει τους κινηματογραφιστές που υλοποίησαν αυτήν την ταινία, κέντρισε το ενδιαφέρον και της επιστήμης τα χρόνια κατά τα οποία διαδραματίζεται η ιστορία.

Με ντοκιμαντερίστικα πλάνα και την αγωνία να χτυπάει συχνά κόκκινο ο σκηνοθέτης, ενώ στην αρχή περνάει μια πιο αποστασιοποιημένη θέση απέναντι στους χαρακτήρες του, στη συνέχεια επιδιώκει ένα δέσιμο με τον πρωταγωνιστή, το οποίο αναιρεί πάλι μετά τη διάσωσή του, γυρνώντας στην αποστασιοποίηση, για να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο γεγονός, απ’ τη μεριά που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ. Ενδιαφέρουσα ταινία, σίγουρα απ’ τις καλύτερες της περιόδου που διανύουμε, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται το Χόλυγουντ αντί να μπαίνει στα βαθιά, προτιμάει να μένει στην επιφάνεια.

Barbie, η πριγκίπισσα των μαργαριταριών

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ, 74’/ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΕΡΙ ΚΛΑΣΕΝ/ ΗΛΙΚΙΕΣ: ΑΠΟ 5 ΕΤΩΝ/ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Η αγαπημένη ηρωίδα των κοριτσιών επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια νέα (που λέει ο λόγος) ιστορία! Μεγαλωμένη από τη θεία της σε ένα απομακρυσμένο από την πόλη μέρος, η Barbie (για ακόμη μια φορά ως γοργόνα), παίζει το αγαπημένο της παιχνίδι, δηλαδή τη διαδικασία στέψης μιας πριγκίπισσας. Έχει ένα μοναδικό χάρισμα, να κινεί με τη δύναμη του μυαλού της τα μαργαριτάρια του βυθού και αυτά να κάνουν ότι ακριβώς τους ζητήσει! Η θεία της όμως δεν την αφήνει να χρησιμοποιεί τα μαγικά της, γιατί ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια της. Όχι άδικα, καθώς η ίδια κρύβει ένα μυστικό! Αλλά η ατίθαση Barbie παρακούει με αποτέλεσμα να βάλει σε μπελάδες και την ίδια αλλά και τη θεία της. Το μεγαλείο της Barbie απ’ ό,τι φαίνεται, έχει κρυφτεί καλά στα βάθη του ωκεανού. Δεν έχει και πολύ σημασία βέβαια, αφού οι μικροί θαυμαστές τής παραμένουν πιστοί!

Με λίγα λόγια:

- Η νέα ταινία των Λάκη & Άρη Ιωνά («The Callas»), παρουσιάζεται στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ σε ειδικές προβολές.

- Μια γιαπωνέζικη ταινία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες «Like father like son» (από 27/2), θέτοντας ένα σκληρό δίλημμα στις σχέσεις γονέα-παιδιού.

- 6 Μαρτίου μαθαίνουμε ότι φτάνει η ταινία της χρονιάς! – φήμες, δεν ξέρω, αν δε δω δε λέω τίποτα! Μετά τη θυσία των «300», ήρθε η ώρα της εκδίκησης («300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας»), με πρωταγωνιστή τον Έλληνα στρατηγό Θεμιστοκλή να επιχειρεί να σώσει όλους τους Έλληνες! Ο χρόνος θα δείξει… (Αν ισχύει πάντως αυτό, εγώ ψηφίζω Θεμιστοκλή για τις εκλογές.)

Καλή θέαση όποια ταινία και αν αποφασίσετε να δείτε!

Keywords
Τυχαία Θέματα