Στην αντεπίθεση ο Ι. Διώτης με υπόμνημα «φωτιά»

Σοβαρά στοιχεία που σίγουρα θα αναγκάσουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με τις λίστες όπου εμπλέκονται τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναδεικνύει στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ,

Γιάννης Διώτης, στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

«Στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών τότε Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου απέστειλε ένα USB, το οποίο μου παραδόθηκε ατύπως χωρίς οποιοδήποτε διαβιβαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο και χωρίς οποιαδήποτε εντολή περί χειρισμού του εκ μέρους του Υπουργού» αναφέρει ο κ. Διώτης, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στρέφεται ευθέως κατά του κ. Βενιζέλου υποστηρίζοντας ότι φάσκει και αντιφάσκει όταν διατείνεται πως συμφωνεί με την νομική του προσέγγιση ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί διότι αποτελούσε προϊόν υποκλοπής, ενώ στην κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς αναφέρει: «Αν το υλικό αυτό είχε περιέλθει πρώτα σε εμένα ως υπουργό, θα το παρέδιδα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ προς αξιολόγηση και αξιοποίηση» αναφέρει το protothema.gr.

Στο υπόμνημα του κ. Διώτη σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται ότι το usb περιείχε πολλά αρχεία excel (όπως διαπίστωσε ο ίδιος) «στα οποία καταγράφονταν ελληνικά ονόματα φυσικών προσώπων και επωνυμίες εταιρειών όπως επίσης διάφορα ποσά σε δολάρια, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε μνεία σχετικά με την προέλευση των ποσών».

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ σημειώνει στο υπόμνημά του, πως αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την έρευνα του usb αν και την ίδια περίοδο ερευνούσε και άλλους παρεμφερείς σημαντικούς καταλόγους. Στις αρχές Αυγούστου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ. Βενιζέλο παρέδωσε το αρχείο «συνοδευόμενο από εκτύπωση μερικών στοιχείων». Από την πλευρά του ο τότε υπουργός οικονομικών ζήτησε την γνώμη του σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού και ο κ. Διώτης του υπενθύμισε τη σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δεν λαμβάνονται υπόψη στη ποινική διαδικασία αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις. «Ο υπουργός συμφώνησε με την άποψή μου κράτησε το USB, δεν μου έδωσε οποιαδήποτε εντολή σχετικά με αυτό (στην περίπτωση αυτή άλλωστε δεν θα το κρατούσε) και έκτοτε δεν έγινε ποτέ άλλοτε λόγος για το συγκεκριμένο αντικείμενο ούτε κάποια ενέργεια μέχρι την αποχώρηση μου από το ΣΔΟΕ».

Τέλος, πάντα σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Διώτης επαναλαμβάνει στο υπόμνημά του πως αν ο υπουργός του ζητούσε να ενεργήσει τους αναγκαίους ελέγχους σχετικά με τις εγγραφές στο αρχείο, εκείνος θα του πρότεινε να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας και να προσαρμοστεί με τα άλλα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες, «ώστε οι έλεγχοι αυτοί να είναι νομικώς ανεπίληπτοι» διότι σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, θα «υπέβαλλα την παραίτησή μου». 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα