Στήριξη κοινωνίας: Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης

Η κοινωνική ατζέντα είναι η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης. Αυτό τονίζουν οι υπουργοί που διαχειρίζονται την κρίση και σημειώνουν: «Η κυβέρνηση κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία του πολίτη που βλέπει τον προϋπολογισμό του, τα χρήματα που έχει υπολογίσει για να μετακινηθεί, για να ζεσταθεί, για να περάσει, να μην του φθάνουν. Από την πρώτη στιγμή δεν καθίσαμε απλώς να παρατηρούμε το φαινόμενο, αλλά είπαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο

πλαίσιο πολιτικής. Στο τραπέζι έχει πέσει λοιπόν λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Από τον Γιώργο Αυτιά

»Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους -παρά την υποστήριξη-, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, για να μην του έρθουν όλα μαζί, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε. »Κι εμείς έχουμε αποδείξει ότι πρώτοι μπήκαμε σε αυτήν την ιστορία της στήριξης του κόσμου, πρωταγωνιστήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης, με τους Ισπανούς με τους Ιταλούς και νομίζω ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά το τι θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σ’ αυτή την κατεύθυνση. Και δεν μείναμε μόνο στο ρεύμα».

Διπλασιάζεται το ΚΕΑ

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει, ότι «η κυβέρνηση έχει πει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), επισημαίνοντας ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται χρήματα και να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου. Γιατί όσο αξίζει ένα δράμι πράξης, όσο αξίζει ότι έχουμε 70, 80 χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία, δεν αξίζει ένας τόνος θεωρία».

Στήριξη στη θέρμανση

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να δοθεί πιο νωρίς, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο κόσμος να σπεύσει να δηλώσει στην πλατφόρμα για να πάρει την επιδότηση. «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος θέρμανσης. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά», συμπλήρωσε. «Η ανάπτυξη είναι για όλους κι αυτό το για όλους πρέπει να γίνεται πράξη και να το νιώθει ο καθένας στην τσέπη του», είπε.

Φεύγει η έκτακτη εισφορά

Στο τραπέζι παραμένει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και για το 2022, αλλά και του τέλους επιτηδεύματος με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στην συζήτηση για το προϋπολογισμό το Δεκέμβριο. Φυσικά και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μέσα στους σχεδιασμούς.Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως υπάρχουν «εφεδρείες» για πρόσθετες παρεμβάσεις και με την μορφή επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες: Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εισηγήσεις για την διανομή «κοινωνικού» μερίσματος μέσα στις γιορτές. Μάλιστα, ο κ Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, καθώς ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Μειώνεται 8% ο ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ για τον κατώτατο μισθό ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στη σωστή του έκταση και ένταση», προσθέτοντας ότι είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης η αύξηση. «Ό,τι εξαγγέλλουμε και υλοποιούμε δεν είναι στον αέρα. Είναι γιατί γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε και -προσέξτε- δεν είναι από λεφτά που δεν έχουμε ή από φόρους που βάζουμε. Είναι από το μερίδιο, από τον πλούτο, από το περιθώριο που δημιουργεί η ανάπτυξη και φροντίζεις να πάει δίκαια σε όλους. Αυτή είναι η κολοσσιαία διαφορά με το παρελθόν. Μόνο έτσι κάνεις ουσιαστική κοινωνική πολιτική».

900 ευρώ σε φτωχούς

Η καταβολή θα γίνει έως τις 30 Δεκεμβρίου και όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά. Είναι ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, ανάλογο με αυτό που είχε δοθεί πέρυσι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Για νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει στα 600 ευρώ. Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 50 ευρώ.Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρει 700 ευρώ.

Δηλαδή θα πάρει άλλα τόσα ως χριστουγεννιάτικο επίδομα. .Ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Οι δικαιούχοι ΚΕΑ

Ποιες θεωρούνται όμως ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το εισοδηματικά όρια για την χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ως 1.200 ευρώ το εξάμηνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει ως και 5.400 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στήριξη,stirixi