Στο «φως» νέα πρόταση σύγκλισης μεταξύ ελληνικής πλευράς- δανειστών

Δημοσιεύματα των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times αναφέρονται στις διαφορές, που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup και δημοσιεύουν μια συμβιβαστική πρόταση, που μπορεί να φέρει λύση στο πρόβλημα.

Στην Wall Street Journal αναφέρεται, πως οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα

στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες, αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία.

Οι συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαπίστωσαν λίγο κοινό έδαφος» σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχο που είναι ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, που μίλησε στην εφημερίδα μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη» προσθέτοντας ότι «οι ελπίδες δεν είναι πολλές» για το σημερινό Eurogroup.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα ένα ακόμη εμπόδιο για συμφωνία είναι η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα, ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό για το 2015 ύψους 12,3 δισ. ευρώ, με την υπόθεση της καταβολής της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα και επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το κενό αυτό πιθανόν έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως και λόγω της αύξησης των δαπανών που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν περίπου 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αυτό δύσκολα θα επαρκέσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύγχανε τους δημοσιονομικούς στόχους του ισχύοντος προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να δανεισθεί περίπου 45 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 42 δισ. ευρώ, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Τώρα όσον αφορά στο δημοσίευμα των Financial Times, κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ. «Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας: «Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου. Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν θέσει το ζήτημα να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών, αργότερα στην εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά ακόμη και μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν κάνει αρκετή πρόοδο σήμερα, ώστε να έχει νόημα η νέα συνεδρίαση. Το Βερολίνο είναι ανοικτό στη μείωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και θεωρεί ότι θα ήταν δυνατό να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα θέλει τη μείωσή τους στο 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ.: άλλο δημοσίευμα των Financial Times της περασμένης Παρασκευής ανάφερε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ).

Στις σημαντικές διαφορές που διαπιστώθηκαν μεταξύ του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εν όψει του σημερινού Eurogroup, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην επέκταση του προγράμματος, αναφέρονται δημοσιεύματα των εφημερίδων Wall Street Journal και Financial Times.

Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια, σημειώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία. Οι συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαπίστωσαν λίγο κοινό έδαφος» σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχο που είναι ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, που μίλησε στην εφημερίδα μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη» προσθέτοντας ότι «οι ελπίδες δεν είναι πολλές» για το σημερινό Eurogroup.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για μία συμφωνία είναι η κάλυψη του μακροχρόνιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, αναφέρει η WSJ. Το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη προέβλεπε ένα χρηματοδοτικό κενό για το 2015 ύψους 12,3 δισ. ευρώ, με την υπόθεση της καταβολής της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα και επιπλέον 10,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Το κενό αυτό πιθανόν έχει αυξηθεί λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως και λόγω της αύξησης των δαπανών που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν περίπου 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά αυτό δύσκολα θα επαρκέσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύγχανε τους δημοσιονομικούς στόχους του ισχύοντος προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να δανεισθεί περίπου 45 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 42 δισ. ευρώ, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα περιορισθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα της WSJ.

Αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ. «Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας: «Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου. Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν θέσει το ζήτημα να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών, αργότερα στην εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά ακόμη και μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν κάνει αρκετή πρόοδο σήμερα, ώστε να έχει νόημα η νέα συνεδρίαση. Το Βερολίνο είναι ανοικτό στη μείωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και θεωρεί ότι θα ήταν δυνατό να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα θέλει τη μείωσή τους στο 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ.: άλλο δημοσίευμα των Financial Times της περασμένης Παρασκευής ανάφερε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα