Στο θρόνο του ο Ερντογάν που θέλει τώρα αλλαγή του Συντάγματος και ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου

Στο θρόνο του επέστρεψε, ως άλλος σουλτάνος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, τα οποία έδωσαν στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την αυτοδυναμία στην τουρκική βουλή, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που όπως είπε στήριξαν το στόχο που έχουν για το 2023.

Επόμενος στόχος για τον Ερντογάν είναι η αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου η Τουρκία από προεδρευομένη Δημοκρατία να γίνει

προεδρική και να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου, θέση την οποία κατέχει πλέον ο ίδιος. Για να γίνει η αλλαγή Συντάγματος χρειάζεται την ψήφο 330 βουλευτών και το κόμμα των Ερντογάν – Νταβούτογλου συγκεντρώνει 315 βουλευτές, οπότε θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρει στήριξη από 15 ακόμα βουλευτές για να γίνει η Συνταγματική αλλαγή και να ενισχυθούν οι εξουσίες του.

Σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα οι αντίπαλοι του Ερντογάν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν ενισχυθεί στις εκλογές του καλοκαιριού, αποδυναμώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο στόχος του να μη μπει το φιλοκουρδικό κόμμα στην Βουλή δεν επετεύχθη για την κυβέρνηση, καθώς μπήκε με οριακό ποσοστό και παρά την πόλωση που επικράτησε το διάστημα των τελευταίων μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα