Στουρνάρας – Πρωτογενές πλεόνασμα: Ανέφικτος ο στόχος του 3,5% – Η Ελλάδα δεν θα τον πιάσει

Στουρνάρας – Πρωτογενές πλεόνασμα: Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει φέτος τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε επενδυτική ημερίδα, ο διοικητής της ΤτΕ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ

φέτος. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιβαρύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Όπως εξήγησε,  προκειμένου ν΄αυξηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: Η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και η υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Μιλώντας σε συνέδριο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece) ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα». Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα υποβοηθήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, εξωστρεφές πρότυπο, με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ακόμη μία προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων αποτελεί η μείωση των κόκκινων δανείων.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2019, μειωμένα κατά 27,2 δισ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδό τους το Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε υψηλός, στο 45,2% το Μάρτιο του 2019.

Ο κ. Στουρνάρας διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας, ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα