Στρες στην εργασία αντιμετώπιση: Τι προτείνει ο ειδικός

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας έχουν οδηγήσει σε ένα ολοένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Ο υψηλός φόρτος εργασίας, οι προθεσμίες και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις με εργοδότες και συναδέλφους μπορεί να ασκήσουν πίεση στους εργαζόμενους. Έρευνες φανερώνουν, ότι το άγχος και το στρες που υπάρχει στους εργασιακούς χώρους, επηρεάζει την υγεία, τη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, αλλά και την απόδοση των εργαζόμενων. Μπορεί η πίεση στον εργασιακό χώρο να υπάρχει, όμως η σωστή διαχείρισή

της, μαζί με την αλλαγή στάση ζωής και φιλοσοφίας, βοηθούν προς την διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας, μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να καλυτερεύσουμε και να βελτώσουμε τη διάθεση μας στο χώρο της εργασίας, ενεργοποιώντας το συναίσθημα του θαυμασμού και νιώθοντας δέος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν διερευνήσει το ρόλο του δέους και του θαυμασμού στον εργασιακό χώρο και έχουν διαπιστώσει διάφορα σημαντικά οφέλη, που μπορεί να επιφέρει στους εργαζόμενους και της εταιρείες.  Οι στιγμές που προκαλούν δέος και θαυμασμό, έχουν έναν μοναδικό τρόπο να διεγείρουν τα συναισθήματά μας και να μεταβάλλουν τις γνωστικές μας διεργασίες. Ακολουθούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του δέους και του θαυμασμού στον εργασιακό χώρο:

Πλεονεκτήματα δέους στον εργασιακό χώρο

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής

Συναισθήματα όπως το δέος και ο θαυμασμός είναι απαραίτητα στη ζωή μας, καθώς «υπερνικούν» άλλα αρνητικά και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. «Το να βιώνετε το συναίσθημα του δέους περνώντας χρόνο στη φύση, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή παρατηρώντας αξιόλογα έργα τέχνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτες», γράφει στο inc.com ο Marcel Schwantes, life και leadrship coach.

Βελτιώνει τις σχέσεις με τους συναδέλφους

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το συναίσθημα του δέους αυξάνει τη λήψη ηθικών θετικών αποφάσεων, το αίσθημα της γενναιοδωρίας και τις φιλοκοινωνικές αξίες. Όπως σημειώνει ο ειδικός, «Το να στέκονται απλώς σε ένα άλσος με πανύψηλα δέντρα, ενίσχυσε τη θετική κοινωνική συμπεριφορά και την ανάγκη προσφοράς και μείωσε τις αξιώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Με άλλα λόγια, έκανε τους ανθρώπους πιο ευγενικούς».

Συμβάλλει στην αποτελεσματική εργασία

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι το δέος μάς κάνει να νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερο χρόνο. Επίσης, μας κάνει λιγότερο ανυπόμονους με τους συναδέλφους και τους πελάτες και επηρεάζει θετικά τις αποφάσεις μας. Περισσότερες έρευνες διαπίστωσαν ότι η πρόκληση δέους στην εργασία, έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συνεργάζονται, να δημιουργούν κοινότητες, να μοιράζονται πόρους και να “θυσιάζονται” ο ένας για τον άλλον, όλα αλτρουιστικά χαρακτηριστικά ενός παραγωγικού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Μειώνει το εργασιακό στρες

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος του δέους είναι τεράστιος, με μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει τα θετικά μας συναισθήματα, να βελτιώσει τη διάθεσή μας και ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα του στρες. «Για τους πολυάσχολους επιχειρηματίες και τα στελέχη, αλλά και τους εργαζόμενους η εξεύρεση τρόπων για να ενσωματώσουν το δέος στην καθημερινή τους ζωή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τη διαχείριση του άγχους και τη διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας, συμβάλλοντας τελικά σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Το δέος και ο θαυμασμός μπορούν να πυροδοτήσουν τη δημιουργικότητα και να ενισχύσουν την περιέργεια. «Όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάτι που προκαλεί δέος, οι εργαζόμενοι παρακινούνται να εξερευνήσουν και να επιδοθούν σε κάτι άγνωστο και καινούριο. Αυτή η περιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δημιουργικότητα, καθώς οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες και αντισυμβατική σκέψη. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση του περπατήματος στη φύση στη δημιουργικότητα των εργαζομένων. Αποδείχθηκε ότι το περπάτημα στην ύπαιθρο “αυξάνει την ελεύθερη ροή των ιδεών” και κάνει πιο δημιουργικούς τους ανθρώπους».

ΠΗΓΗ: marie claire

Keywords
Τυχαία Θέματα