Συγκρίσεις

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Αναπόφευκτο ήταν για τον κ. Τσίπρα να βρει μπροστά του την σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τώρα και μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, όπως τον ακούσαμε και στην ΔΕΘ, διατείνεται ότι θέλει εκλογές με αντίπαλο τον Μητσοτάκη, ωστόσο η σύγκριση δεν θα είναι προσωπική, αλλά πολιτική. Και όχι μόνο πολιτική, αλλά και απολύτως μετρήσιμη,

αφού και ο κ Τσίπρας έχει διατελέσει πρωθυπουργός και τα πεπραγμένα του έχουν καταγραφεί και μετρηθεί. Και αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΝΔ μέχρι τις εκλογές, δηλαδή οι σύγκριση των δύο ανδρών ως πρωθυπουργών.

Μια πρώτη γεύση πήραμε στην ΔΕΘ, όπου την παρουσία του πρωθυπουργού ακολούθησε η ομιλία και η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, που εκτεινόταν από την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και έφθανε μέχρι την μείωση της ανεργίας, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανάπτυξη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αναμενόμενο ήταν να υπάρξει και η αντίδραση της ΝΔ, που στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα αναπτύξει μέχρι τις εκλογές αποδόμησε μια προς μία τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκρίνοντάς τες με τα όσα έκανε κατά την διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Η ΔΕΗ και η παροχολογία

Για παράδειγμα, η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ έδωσε μια εύκολη «πάσα» για επίθεση από την πλευρά της ΝΔ, που θύμισε πόσο είχε υπερχρεώσει τον οργανισμό η προηγούμενη κυβέρνηση. Επιπλέον, όσον αφορά στην κοστολόγηση των μέτρων που η αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζει λίγο κάτω από τα 6 δισ., η κυβέρνηση, επικαλούμενη τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει, ανακοίνωσε ότι είναι σε τετραπλάσιο ύψος. Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Τι θα ακούσουμε τις επόμενες εβδομάδες; Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ακούμε μια, ακατάσχετη κατά πολλούς, παροχολογία προς το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και από την πλευρά της συμπολίτευσης θα ακούμε για εκτροχιασμό της οικονομίας, αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα

Ωστόσο, στο πεδίο της οικονομίας, ευτυχώς για εμάς τους πολίτες, υπάρχουν οι αριθμοί που δεν λένε ποτέ ψέματα και που δεν έχουν καμία πολιτική ταμπέλα. Ανάπτυξη, πληθωρισμός, ακρίβεια, τιμές καυσίμων, αύξηση κατώτατου μισθού, συντάξεις και μείωση φορολογικών συντελεστών δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, αφού είναι χρήματα που οι πολίτες έχουν δει είτε στους λογαριασμούς τους, είτε στην αποπληρωμή των εισφορών τους. Και αυτά τα νούμερα είναι που θα χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «παιχνίδι» της σύγκρισης με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή πόσο ήταν ο μισθός, πόση ήταν η σύνταξη, πόσο μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, πόσο μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και τι ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε η χώρα κατά τα έτη που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο είναι τώρα επί διακυβέρνησης της ΝΔ.

Τα πολιτικά διλήμματα

Η σύγκριση όμως των δύο ανδρών δεν θα περιοριστεί μόνο στην οικονομία, αλλά και στα πολιτικά διλήμματα που και οι δύο έθεσαν στις πρόσφατες ομιλίες τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην αναγκαιότητα η χώρα να έχει σταθερή κυβέρνηση, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετείται μόνο από ένα αυτοδύναμο κόμμα ή μέσω συνεργασίας, με πρωθυπουργό όμως τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια προοδευτική διακυβέρνηση, που περιλαμβάνει και άλλα κόμματα εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορετική, και συγκρίσιμη βέβαια για τους πολίτες, ανάγνωση της έννοιας «σταθερότητα για την χώρα», αφού ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά αυτοδυναμία, ο δε Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν προκαλεί ακυβερνησία. Πάντως από τις τοποθετήσεις των δύο αρχηγών στην ΔΕΘ το συμπέρασμα είναι ότι «ο δρόμος είναι μακρύς» και η πόλωση, όπως και η σύγκριση, όπως και ο λαϊκισμός θα είναι και αυτά αναπόφευκτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα