Συμφωνία για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου

Υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και του προέδρου της KfW Ulrich Schroeder, μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Σκοπός του Ταμείου, που επιδιώκεται να συσταθεί ως το τέλος του 2013, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων,

η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.

Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

Ναι σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα υπό όρους

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδειξε πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, αν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί να χρειάζεται στήριξη όταν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Αν η Ελλάδα (προς το τέλος του 2014) έχει εφαρμόσει τις μεταρρύθμισεις και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε μπορούμε να ζητήσουμε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων υπέρ της Αθήνας, αν αυτό είναι απαραίτητο» ανέφερε συγκεκριμένα ο Σόιμπλε.

Ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας απέκλεισε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Πρόσθεσε πως η συμβουλή του είναι «όλοι να επικεντρωθούμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει, γιατί μόνο εάν εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα βήμα βήμα, μπορούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και τελικά την ανάπτυξη».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο γερμανός αξιωματούχος με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στουρνάρας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW.

Keywords
Τυχαία Θέματα