Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Στην Αθήνα το Μνημόνιο

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Στη δημοσιότητα δόθηκε η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί. το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ίδιο

χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες. Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης έχει περιέλθει σε γνώση του ΥΠΕΞ το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας Λίβυος. Δεν έχει παραδοθεί από την πρεσβεία της Λιβύης. Ωστόσο το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε την ίδια θέση, ενώ η Αθήνα έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.

Την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ο χάρτης όπως δόθηκε στη Βουλή της Τουρκίας

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη. Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.

Με βάση την αρχή της ίσης κατανομής, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκικής Βουλής, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες υποστήριξε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής». Παράλληλα, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. «Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», σημείωσε.

Türkiye ile Libya UMH arasında yapılan anlaşmaya göre yapılandırılan harita.

İlk hedefimiz Akdeniz. pic.twitter.com/6tDA5D8rWk

— Terakki Haber Ajansı (@TH_Ajans) December 5, 2019

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Τι θα γίνει με τον πρέσβη

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη. Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα