Συμβουλές για υγιές μυαλό: 3 κόλπα που βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία

Τα μυστικά για να διατηρήσουμε αλώβητη την εγκεφαλική μας λειτουργία καθώς τα χρόνια περνούν, κρύβονται στον τρόπο ζωής μας. Διαβάστε τους κύριους παράγοντες που μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό μας νέο και ακμαίο για πολλά χρόνια, σύμφωνα με το ygeiamou. Ο εγκέφαλος είναι ένα σύνθετο όργανο με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δίνει τις εντολές στο σώμα για να λειτουργήσει. Συντονίζει τις κινήσεις. Παράγει σκέψη. Περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα συνεργάζονται για να επιτελεί σωστά ο εγκέφαλος όλες τις λειτουργίες του.

Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο όργανο,

γι’ αυτό και είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε υγιές και λειτουργικό. Όπως υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε το σώμα δυνατό και υγιές, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλο. Όλα είναι θέμα εξάσκησης, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξασκήσετε και τον εγκέφαλό σας, όπως ακριβώς και το υπόλοιπο σώμα. Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Brain Sciences συγκεντρώνει πληθώρα στοιχείων που έχουν προκύψει ως συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών σχετικά με την εγκεφαλική λειτουργία. Αξιολογώντας το πλήθος των διαθέσιμων συμπερασμάτων και πληροφοριών, οι ειδικοί κατέληξαν σε 3 παράγοντες που βοηθούν να διατηρήσουμε τη φαιά και τη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε φόρμα:

Σωματική Άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι ίσως ο «βραχνάς» των περισσότερων, ενώ, εκ πρώτης όψεως, δεν μοιάζει να συνδέεται άμεσα με την εγκεφαλική λειτουργία. Κι όμως, επισημαίνουν οι ερευνητές, όπως το σώμα «τεμπελιάζει» όταν παραμένει αδρανές για μεγάλο διάστημα, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον δρ. Sigmundsson και τους συνεργάτες του, «ένας δραστήριος τρόπος ζωής συμβάλλει στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της γήρανσης του εγκεφάλου». Επομένως, είναι σημαντικό να μην «κολλάτε» στην καρέκλα. Εάν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις συνθέτουν μια καθιστική ζωή, είναι απαραίτητο να εξασφαλίζετε χρόνο, κατά τον οποίο θα παραμένετε σωματικά δραστήριοι. Αυτό απαιτεί προσπάθεια, αλλά τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι πολύ σημαντικά.

Κοινωνικότητα

Προκλήσεις στην προσπάθεια διατήρησης της καλής εγκεφαλικής τους λειτουργίας μπορεί να αντιμετωπίσουν και οι μοναχικοί άνθρωποι. Υπάρχουν κάποιοι που απολαμβάνουν τη μοναξιά τους ή τη συντροφιά ελάχιστων ανθρώπων. Εάν, όμως, θέλετε να εξασφαλίσετε έναν ακμαίο εγκέφαλο, θα πρέπει να κοινωνικοποιηθείτε. «Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και η δημιουργία δεσμών συμβάλλουν σε μια σειρά περίπλοκων βιολογικών παραγόντων, που μπορούν να εμποδίσουν τον εγκέφαλο από το να “κατεβάσει” ρυθμούς», λέει ο δρ. Sigmundsson. Οι συζητήσεις, αλλά και η σωματική επαφή με άλλα άτομα είναι δύο μέθοδοι που υποστηρίζουν την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Ενδιαφέροντα

Ο πιο εύκολα επιτεύξιμο για τους περισσότερους. Για να διατηρήσετε νέο και δραστήριο τον εγκέφαλό σας, είναι σημαντικό να έχετε ενδιαφέροντα. Διατηρήστε το πάθος σας για ζωή και την περιέργεια να ανακαλύψετε νέους ορίζοντες, ανεξάρτητα από το πόσων ετών είστε. Μην τα παρατάτε και μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει άσκοπα. Δεν είστε ποτέ υπερβολικά μεγάλοι για να μάθετε κάτι νέο και να δοκιμάσετε κάτι που δεν έχετε ξανατολμήσει ποτέ! «Χρησιμοποιήστε το, αλλιώς θα το χάσετε για πάντα»

Αυτό επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές. Εξασκείστε το μυαλό σας, για να μην φθαρεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα