Συναγερμός για την αντιμετώπιση του Έμπολα και από τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Το κρίσιμο θέμα της παροχής βοήθειας στις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από την επιδημία του Έμπολα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα στο Λουξεμβούργο. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αναμένεται να εγγυηθούν στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις τον άμεσο επαναπατρισμό τους σε περίπτωση προσβολής τους από τον ιό.

Με περισσότερους από 4.500 νεκρούς, η επιδημία αποτελεί την “πιο επιτακτική κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι υπουργοί

“θα αντιμετωπίσουν την απειλή πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν”. Παράλληλα η Ε.Ε. θα εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν για να αποτραπεί η είσοδος και η εξάπλωση του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ τάχθηκε χθες υπέρ της σύστασης μιας πλατφόρμας πολιτών που θα επιτρέπει την προώθηση της βοήθειας, την εκπαίδευση εθελοντών και τη συγκρότηση ομάδων ιατρών-εμπειρογνωμόνων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί να αποδεσμεύσει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες — Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα– εκ των οποίων 180 εκατομμύρια δίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ανεπαρκής προσπάθεια, κατά τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ζητεί η βοήθεια θα αυξηθεί στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ολλανδία και η Γερμανία ζητούν επίσης μεγαλύτερη στήριξη στις διεθνείς προσπάθειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα