Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ: Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Tι συζήτησαν για το προσφυγικό(photos-video)

Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσού Ολάντ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Η τριμερής συνάντηση

ξεκίνησε στις 11.20 αφού ο Γάλλος Πρόεδρος έφτασε με καθυστέρηση. Ο μόνος που έκανε δηλώσεις προσερχόμενος ήταν ο Ολάντ. Είπε ότι η Σύνοδος έχει πολλή δουλειά ακόμα.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές που επικαλείται το nafteboriki.gr, στη συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια λίγο περισσότερο από μία ώρα, εκτός από την οικονομία συζητήθηκε και η προσφυγική κρίση.

Ειδικότερα για την οικονομία, ο γαλλογερμανικός άξονας δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Για το προσφυγικό, η Γερμανίας Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον κ. Τσίπρας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου που θα γίνει η συνάντηση της Ε.Ε. με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μονομερή ενέργεια από κράτος – μέλος, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο συνόρων. Διαβεβαίωσαν επίσης τον κ. Τσίπρα ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει.

Τα ξημερώματα κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από το κείμενο των συμπερασμάτων, καθώς θεωρούν ότι «κλείνει» η συζήτηση αποβολής της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, ελληνική πλευρά είχε επιφυλάξεις και με παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η δέσμευση πως δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status των συνόρων μέχρι τις 6 Μαρτίου και τη νέα Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας.

Όπως εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές, σε σχέση με το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει και δηλώνουν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σέγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τελος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα