Συνεχίστηκε η δίκη Παπακωνσταντίνου με κατάθεση της γραμματέως του Βενιζέλου

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν σήμερα κατά σειρά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης και η γραμματέας (από το 2005) του Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα.

«Μού είχε κάνει από την εποχή Σημίτη εξαιρετική εντύπωση η συγκρότηση, η γνώση, η ευγλωττία του. Με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Εκτιμώ το ήθος και την ακεραιότητά του. Το θεώρησα αδιανόητο να έχει εμπλακεί. Είναι ευφυής,

καλλιεργημένος, πολιτισμένος. Πολλοί που γνωρίζω στο εξωτερικό έχουν καλά λόγια να πουν για αυτόν. Και να σκεφθεί κανείς ότι η εποχή υπουργίας του ήταν πραγματικό κολαστήριο, ήταν η χώρα στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε ο κ. Τσούκαλης στην κατάθεσή του, για να παρέμβει ο πρόεδρος, λέγοντας: «Ούτε ψύλλος στον κόρφο του».

«Υπάρχει επίσης και η απόφαση Παπακωνσταντίνου να ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Πώς κάποιος που παίρνει μια τέτοια απόφαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής να διαπράττει αδικήματα με στόχο τη φοροδιαφυγή;» διερωτήθηκε ο μάρτυς.

Ο κ. Τσούκαλης ρωτήθηκε από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου για τη σχέση του με την εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, η οποία είναι γραμματέας στο ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Σαφώς την γνωρίζω, αλλά δεν έχω στενή σχέση μαζί της. Νομίζω δε ότι και η ίδια δεν έχει στενή σχέση με τον εξάδελφό της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΠ.

Μετά από συνεχείς ερωτήσεις των δικαστών, ο κ. Τσούκαλης επισήμανε ότι «ένας ευφυής άνθρωπος το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν να κάνει, θα ήταν να αφαιρέσει τρία ονόματα ίδια με το δικό του… Σε κάθε περίπτωση, δεν συνάδει αυτή η πράξη με τον χαρακτήρα του. Αυτό το usb άλλωστε έχει περάσει από πολλά χέρια, και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει αρκετούς εχθρούς στην πορεία του».

«Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το επιχείρημα, γιατί τρία ονόματα και όχι και άλλα σαράντα;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος, για να παρέμβει ο δικηγόρος υπεράσπισης, υποστηρίζοντας: «Για εκείνον που ήθελε να τον στοχοποιήσει ήταν αναγκαία συνθήκη το να σβήσει τα τρία ονόματα».

Η γραμματέας (από το 2005) του Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, ήταν η δεύτερη μάρτυρας της ακροαματικής διαδικασίας, την κλήτευση της οποίας αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου.

Η εξέταση της κ. Μπέλμπα κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κ. Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά. Όπως κατέθεσε μάλσιτα η μάρτυς, πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης «Σοφία» σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τον Αύγουστο του 2011 -είπε η μάρτυς- ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και παρέδωσε ένα στικ στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενό του. Η κα Μπέλμπα έβαλε αυτό το στικ σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ασφαλές ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος για το θέμα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τη μάρτυρα το επίμαχο στικάκι (2 Οκτωβρίου 2012). Εκείνη το «άνοιξε» για πρώτη φορά για να διαπιστώσει ότι ήταν το συγκεκριμένο, και για δεύτερη πριν το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος -όπως η ίδια κατέθεσε- το έβαλε σε έναν φάκελο και τον έστειλε με αστυνομικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, η μάρτυς διαβεβαίωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του. Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο του στικ, είπε, ήταν η ίδια.

Εξάλλου, η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να κλητευθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μετέβη στο Παρίσι για παραλάβει και να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα, Σμαράγδα Πιτέμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που πήρε το στικ από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και ο Χρίστος Αθανασίου.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος κλήτευσης των προτεινομένων μαρτύρων από την εισαγγελέα της έδρας Ξένη Δημητρίου. Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, περί μη κλήτευσης επίμαχων μαρτύρων, δεν είναι ανέκκλητη, δηλαδή, μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή αν κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο.

Πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα