Συνεχίζεται η φυγή των νέων για το εξωτερικό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η φυγή των νέων Ελλήνων για το εξωτερικό, καθώς η χώρα αδυνατεί να τους προσφέρει αυτά που δικαιούνται. Περίπου μισό εκατομμύριο νέοι, μορφωμένοι Έλληνες πολίτες (427.000) εγκατέλειψαν από το 2008 έως σήμερα τη χώρα με σκοπό μια καλύτερη ζωή .

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αθρόα

έξοδος ξεκίνησε το 2008, ενώ το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους. Το φαινόμενο συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση το 2014 και έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2015.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση της ΤτΕ η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας είναι σε εξέλιξη και δεν προβλέπεται να σταματήσει, ειδικά όσο η ανεργία στη χώρα παραμένει στο ποσοστό της τάξεως του 25%.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι Έλληνες μετανάστευσαν επίσης δύο φορές προς χώρες του εξωτερικού με σκοπό την εύρεση εργασίας (1903 – 1917 και 1960 – 1972), ωστόσο η ειδοποιός διαφορά της σημερινής εκροής είναι ότι ενώ παλαιότερα μετανάστευαν κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες, σήμερα τη χώρα εγκαταλείπουν νέοι μορφωμένοι και με επαγγελματική εμπειρία.

Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ε.Ε. στη μαζικότητα της μεταναστευτικής εκροής και στην αναλογία της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μετά την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, και την τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Ισπανία όσον αφορά το ποσοστό των νέων σε ηλικία εξερχόμενων μεταναστών. Ειδικότερα, οι εξερχόμενοι Έλληνες, μόνο κατά το 2013, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ η αναλογία των νέων της πλέον παραγωγικής ηλικίας 25-39 ετών ξεπερνά το 50% στο σύνολο των εξερχόμενων.

Το άρθρο Συνεχίζεται η φυγή των νέων για το εξωτερικό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα