Συνελήφθη 80χρονος που πλαστογραφούσε έργα της ζωγράφου Όπυς Ζούνη

Είκοσι ημέρες μετά την εξουδετέρωση της συμμορίας, που πλαστογραφούσε και πουλούσε, αντί εκατομμυρίων ευρώ, πίνακες του Πικάσο, του Τσαρούχη και άλλων διάσημων ζωγράφων, μια νέα υπόθεση πλαστογράφησης έργων ζωγραφικής, έρχεται στο φως. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, ένας 80χρονος και άγνωστοι συνεργοί του, έβαζαν πλαστές υπογραφές σε πίνακες της αείμνηστης ζωγράφου ΄Οπυς Ζούνη με σκοπό τη πώληση των πλαστών πινάκων, τους οποίους υποστήριζαν ότι

είχε φιλοτεχνήσει η μεγάλη ζωγράφος.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ήλπιζαν σε πώλησή τους σε πλειστηριασμούς, γκαλερί τέχνης, αλλά και σε ενδιαφερόμενους αγοραστές, Έλληνες ή ξένους. Ο 80χρονος, που συνελήφθη κατηγορείται για πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Όπως προέκυψε από την έρευνα», αναφέρει η Αστυνομία «ο κατηγορούμενος, μαζί με έτερους συνεργούς, οι οποίοι αναζητούνται, είχαν τοποθετήσει πλαστή υπογραφή καλλιτέχνη σε πίνακες με σκοπό τη πώληση πλαστών πινάκων φερόμενων ως φιλοτεχνημένων από γνωστή ζωγράφο σε οίκους πλειστηριασμών, γκαλερί τέχνης αλλά και σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Ειδική ομάδα

Για τον τερματισμό της δράσης τους συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ταυτοποιήθηκε ο κατηγορούμενος και διακριβώθηκε το πεδίο δράσης του». Έτσι, ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθη ο 80χρονος, ενώ σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε οικίες και σε γκαλερί τέχνης, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Οι πίνακες και τα αρχαία

Τρεις πλαστοί πινακες και πλαστός πίνακας «έργο-κολώνα», 6 αρχαία κινητά μνημεία και 11 βυζαντινές εικόνες.

Ποια ήταν η ζωγράφων Όπυ Ζούνη

Η Όπυ Ζούνη γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 4 Φεβρουαρίου του 1941, ενώ το 1963 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η οικογένεια της καταγόταν από την Κρήτη και τη Σαντορίνη. Στο Κάιρο σπούδασε ζωγραφική, κεραμική στο Αμερικάνικο Κολέγιο καθώς και φωτογραφία. Στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, εμπλουτίζοντας τις με τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Μεταξύ των καθηγητών της συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιώργος Μαυροϊδής και ο Βασίλης Βασιλειάδης.

Πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση στο Κάιρο το 1962. Συνολικά πραγματοποίησε πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.  Είχε συμμετάσχει, επίσης, σε διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε. Στο τέλος του 2006 και αρχές του 2007 πραγματοποίησε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση αυτή είχε τίτλο: «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».

Ήταν εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι δημιουργίες της ήταν επηρεασμένες από τον αραβικό πολιτισμό, αλλά ενσωμάτωναν και ελληνικά στοιχεία. Ήταν παντρεμένη από το 1965 με τον Αλέκο Ζούνη, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους. Έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2008 μετά από μακρά ασθένεια.

Η δεύτερη υπόθεση

Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση πλαστογραφίας πινάκων διάσημων ζωγράφων. Στις 10 Ιανουαρίου το Alphafreepress, σε σχετικό ρεπορτάζ, ανέφερε ότι τέσσερα άτομα, που μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν, ενώ επιχειρούσαν να πουλήσουν, τέσσερις πίνακες του διάσημου Πικάσο και του Jacson Pollock, έναντι του ποσού των 4.400.000 ευρώ! Οι ίδιοι πωλητές των πλαστών πινάκων των διάσημων ζωγράφων με τα μεγάλα έργα, πωλούσαν και πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη και άλλων ξένων δημιουργών.

Τέλος στη δραστηριότητα γύρω από την προσπόριση τεράστιου οικονομικού οφέλους από την πλαστογράφηση των έργων, έβαλαν τότε, όπως και τώρα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας περιουσιακών Δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνελήφθη 80χρονος, Όπυς Ζούνη,synelifthi 80chronos, opys zouni