Συνεπιμέλεια: Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Κατατίθεται σήμερα Τετάρτ, στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν βρίσκει αντίθετους μόνο κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις, αλλά και μέρος της συμπολίτευσης. Τόσο

η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον πυρήνα του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, νομοτεχνικές βελτιώσεις, καλώντας τα κόμματα, ιδίως εκείνα που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές προτάσεις που αποδομούν το νομοσχέδιο.

«Το ζητούμενο είναι στο τέλος της ημέρας να δώσουμε το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τους δύο γονείς. Δεν είναι θέμα ούτε νικητών ούτε χαμένων και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην τελευταία συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. «Δεν είναι θέμα ούτε του πατέρα ούτε της μητέρας. Είναι θέμα το οποίο αναδεικνύεται από το πραγματικό δικαίωμα του παιδιού, αλλά και από την ίδια την ανάγκη της σημερινής πραγματικότητας, να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που κρυμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο χαλί, δεν τύγχανε ούτε ουσιαστικά της ανάδειξης του ούτε της αντιμετώπισης του», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Αν υπάρχουν όντως και κάποιες άλλες προτάσεις πέραν των κατατεθειμένων τροπολογιών, είμαστε εδώ για να τις δούμε και για να τις ακούσουμε και ενδεχομένως, να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».

Τι επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο

«Τι επιχειρούμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Λέτε, “Βγάλτε το ‘ένα τρίτο'”, “Βγάλτε το ‘εξίσου'”», “Βγάλτε το ‘ένα'”, “Βγάλτε το ‘άλλο'”. Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Γιατί θέλουμε ακριβώς, για να μην καταλήξουν ουσιαστικά οι γονείς στο δικαστήριο και να “πληγώνουν” πρώτα απ’ όλα το παιδί τους, να “πληγώνουν” τους ίδιους, με αυτήν την εξέλιξη, να μπορούν να δημιουργήσουν μια φιλοσοφία επίλυσης της διαφοράς τους “πριν φτάσουν εκεί”», είπε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Όλα τα άλλα, για όσους από εσάς είστε νομικοί και γνωρίζετε, αφορούν σε μια δυνατότητα του δικαστή, στο τέλος της ημέρας, να πάρει την απόφασή του και να ερμηνεύσει, όπως αυτός κρίνει τα συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν», ανέφερε ο υπουργός.

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:

οι διατάξεις του νόμου ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα, ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς, χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία, την κατοικία του γονέα με τον οποίο διαμένει.

Συγκέντρωση εναντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια Τριτη 18 Μαϊου 2021 

Ποικίλλουν οι τοποθετήσεις των κομμάτων

«Το παιδί πρέπει και μετά τον χωρισμό των γονέων του, να απολαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη τους, να εξακολουθεί να έχει και τους δύο δίπλα του. Αυτό είναι απαραίτητη για την ψυχοσωματική του υγεία, για την ομαλή ανάπτυξή του, για την ολοκληρωμένη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του». Συμφωνούμε με την αρχή της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας και της ένωσης των δύο γονέων στα ζητήματα της επιμέλειας που χρειάζεται να έχει βέβαια στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού, ότι οι δύο γονείς πρέπει να έχουν κοινή ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους και ότι βέβαια, ό,τι υπάρχει ως υποχρέωση των γονέων εντός του γάμου πρέπει να ισχύει το ίδιο και εκτός αυτού»

«Θεμελιώδης λίθος» του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι το παιδί και οι ανάγκες του

«Το συμφέρον του παιδιού υπερτερεί έναντι άλλων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό κι οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις δεν είναι πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Όταν θεσπίζουμε κανόνες για το οικογενειακό δίκαιο πρέπει να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η η εκπαιδεύτρια των Ελλήνων Διαμεσολαβητών Δικηγόρος Βάσια Παπαδημητρίου έχει τονίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις κάτι πολύ σημαντικό, που έχει κάνει αίσθηση. Δηλαδή, ότι «το θέμα είναι μείζον και ώς τέτοιας μορφής θέμα πρέπει να εξετασθεί με γνώμονα το παιδί και την πλήρη κάλυψή του από διαφωνίες των γονέων , οι οποίες είναι σημαντικό να μην γίνονται ενώπιον της νεαρής ηλικίας αφού αφήνουν χρόνια τραύματα. Πρέπει λοιπόν να δείξουν όλοι προσοχή και συνέπεια στα θέσφατα των παιδιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα