Συνταγές ομορφιάς με λεβάντα από την αρχαιότητα

Τι κοινό είχαν οι εταίρες με τις παρθένες κοπέλες αλλά και την βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα; Χρησιμοποιούσαν λεβάντα για να ξελογιάζουν τους άντρες και τους θεούς.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα για να αρωματίζουν το νερό των λουτρών τους, αλλά και για την παρασκευή αρωματικών σαπουνιών και ηρεμιστικών βάλσαμων.

Σύμφωνα με αναφορές, οι εταίρες χρησιμοποιούσαν αιθέριο έλαιο λεβάντα για να αρωματίζουν την αναπνοή τους.

Επίσης, οι παρθένες κοπέλες που θυσιάζονταν στους θεούς,

ήταν στολισμένες με άνθη από λεβάντα.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο Διοσκουρίδης στο διάσημο του σύγγραμμα του De Materia Medica αναφέρει πως η κατανάλωση λεβάντας βοηθάει στην ανακούφιση από τη δυσπεψία, τους πονοκεφάλους και τον ερεθισμό του λαιμού.

Επίσης, τη θεωρούσε κατάλληλη για εξωτερική χρήση ως προς τον καθαρισμό πληγών και την ανακούφιση από καψίματα και δερματικές παθήσεις.

Επιπλέον συνιστούσε τη λεβάντα για πόνους του θώρακα.
Τη λεβάντα χρησιμοποίησαν μετά τους αρχαίους Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Οι στρατιώτες κουβαλούσαν μαζί τους λεβάντα στις εκστρατείες για να περιποιούνται τραύματα. Επίσης, την άπλωναν σε δωμάτια ασθενών για να «καθαρίζουν» τον αέρα.

Με λεβάντα η Κλεοπάτρα «έριξε» Καίσαρα και Αντώνιο

Η λεβάντα ήταν ευρέως διαδεδομένο φυτό στην αρχαία Αίγυπτο για την παραγωγή αρωμάτων και ελαίων.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν από τη λεβάντα ένα αρωματικό βάλσαμο, το οποίο το χρησιμοποιούσαν στο τελετουργικό της μουμιοποίησης. Τοποθετούσαν αγγεία με άρωμα λεβάντας μέσα στους τάφους.

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα όχι μόνο χρησιμοποιούσε άρωμα λεβάντας, αλλά η ζωή και ο θάνατος της συνδέονται με τη λεβάντα.

Η βασίλισσα των Αιγυπτίων χρησιμοποιούσε το μεθυστικό άρωμα της λεβάντας για να «ξελογιάσει» τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα αλλά και τον Μάρκο Αντώνιο, τον οποίο και …μάγεψε, κρατώντας τον στο βασίλειο της.

Σύμφωνα με προλήψεις των Ρωμαίων, πολλοί είχαν βρει φρικτό θάνατο όταν έκαναν το …λάθος να μαζέψουν λεβάντα στους κήπους της Κλεοπάτρας.

Μόνο όσοι ήξεραν πώς να αποφύγουν το δηλητηριώδες τσίμπημα του φιδιού, μάζευαν λεβάντα και επιβίωναν…

Όμως ακόμα και ο θάνατος της Κλεοπάτρα συνδέεται με τη λεβάντα.

Το φίδι που τη δάγκωσε, βρέθηκε κάτω από έναν θάμνο λεβάντας…

Συνταγή με λεβάντα από την Αιγύπτια Βασίλισσα

Η Κλεοπάτρα είχε αντιληφθεί τις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις των ελαίων.

Σύμφωνα με αναφορές, η Αιγύπτια βασίλισσα χρησιμοποιούσε μια συνταγή για λοσιόν στο πρόσωπο και το λαιμό.

Υλικά

Τρεις κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο

Δύο κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο

Δύο κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο

Μία κουταλιά της σούπας σιτέλαιο

Ένα ml αιθέριο έλαιο λεβάντα ή άλλο της αρεσκείας σας (πχ γιασεμιού).

Τρόπος χρήσης

Ανακατεύετε όλα τα υλικά και μετά κάνετε μασάζ τρίβοντας καλά το σημείο του σώματος που θέλετε. Σύμφωνα με μαρτυρία, με αυτό η Κλεοπάτρα έκανε μασάζ σε όλο της το σώμα και το έτριβε απαλά με μια ξύστρα. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούσε τα νεκρά κύτταρα και το δέρμα της παρέμενε μαλακό και υγιές!

Η λεβάντα «ξεχάστηκε» για αιώνες αλλά έκανε την εμφάνιση της ξανά στα μέσα του Μεσαίωνα. Μοναχοί την καλλιέργησαν σε μοναστήρια και αξιοποίησαν τις ιδιότητες της, για να φτάσουμε τον περασμένο αιώνα όταν αξιοποιήθηκε στην αρωματοθεραπεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλεπάλληλες κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν και ιατρικά τις θεραπευτικές της χρήσεις.

Πηγή: lavenderoil.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα