Συνταγματική Αναθεώρηση: Κόντρες, χαρακτηρισμοί και στο βάθος εκλογές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δέκα ώρες διήρκησε περίπου η συνεδρίαση της ολομέλειας για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραδώσει η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος την έκθεσή της στην ολομέλεια στις 15 Ιανουαρίου του 2019

Οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, βρέθηκαν στο επίκεντρο

της συζήτησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις παρεμβάσεις του, επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας «ανερμάτιστη», «αλλοπρόσαλλη» και «στο πόδι», τη θέση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση και πως ο προτάσεις «είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού»

Ο πρωθυπουργός, υποστήριξε πως μόνο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν την αναγκαία προοδευτική μεταρρύθμιση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας.

Εξέφρασε δε τον ισχυρισμό πως η Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη όχι μόνο για το ποια και πόσα άρθρα του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά και για την κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να έχουν οι αλλαγές.

Το Σύνταγμα προβλέπει πως η παρούσα Βουλή αποφαίνεται μόνο επί του ποιά άρθρα τίθενται προς αναθεώρηση και η επόμενη είναι που αποφασίζει για το περιεχόμενο των αλλαγών.

Αν στην παρούσα φάση οι αποφάσεις ληφθούν με πλειοψηφία 180 ψήφων, στην επόμενη οι αλλαγές θα χρειάζονται απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Αν τώρα οι αποφάσεις ληφθούν με απλή πλειοψηφία, τότε η επόμενη Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τις όποιες αλλαγές επί του περιεχομένου των άρθρων του Συντάγματος με 180 ψήφους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκδηλώθηκαν και μετωπικές συγκρούσεις για όλα τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστικά σκανδάλων.

Προσπάθεια «συριζοποίσης» και εργαλειοποίησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος κατήγγειλαν ΝΔ και ΔΗΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «θυμήθηκε» ξαφνικά την αναθεώρηση λίγο πριν την εκλογές.

Ζήτησε εκ νέου ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «κατάντια» των πανεπιστημίων από τους Ρουβίκωνες, ενώ προανήγγειλε ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Για πανικό της κυβέρνησης έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά

Όπως είπε, μέσα στον πανικό της βάζει στο στόχαστρο ακόμη και τον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, την Κύπρο στην ΕΕ και με τα έργα που έγιναν στην εποχή διακυβέρνησης του άλλαξαν την εικόνα της χώρας.

«Ματαιοπονείτε, μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης», είπε σε υψηλούς τόνους προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Την άποψη πως η συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί την ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για ιδεοληπτική τύφλωση της κυβέρνησης που δεν συζητά για το άρθρο 16 έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τις προτάσεις του κόμματος του.

Να κάνει πίσω ο Αρχιεπίσκοπος στη συμφωνία του με τον πρωθυπουργό, ζήτησε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου έχει προθεσμία η επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματοςώστε να καταθέσει την έκθεσή της, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η επιτροπή μπορεί μέσα σε ένα δίμηνο να ολοκληρώσει τις εργασίες της, εάν δεν υπάρξουν καταχρήσεις.

Ωστόσο η ΝΔ, μέσω του Κώστα Τασούλα, αντιπρότεινε τουλάχιστον 3μηνη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ συμφώνησε με αίτημα της ΝΔ. Παρών δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ την δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί ζήτησε το Ποτάμι.

Το άρθρο Συνταγματική Αναθεώρηση: Κόντρες, χαρακτηρισμοί και στο βάθος εκλογές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα