Σύνταξη ενός ελληνικού χάρτη καινοτομίας

Ωστόσο, πέρα από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και τα ποικίλα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, αυτό που θα επέτρεπε την επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων είναι η πλήρης χαρτογράφηση της έρευνας που παράγεται στα εργαστήρια των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουμε την εξειδίκευση κάθε ερευνητικής ομάδας και το επίπεδο ωριμότητας, στο οποίο βρίσκονται τα ερευνητικά της αποτελέσματα, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν/δοκιμαστούν στην αγορά. Μια τέτοιου τύπου καταγραφή δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και η υλοποίησή της θα αναδείκνυε

τις άμεσα αξιοποιήσιμες περιπτώσεις, θα επέτρεπε τη στοχευμένη διοχέτευση των πόρων καθώς και την ώσμωση και την ανάπτυξη συνεργασιών, τόσο εντός του ερευνητικού κόσμου όσο και με τον εγχώριο και διεθνή επιχειρηματικό χώρο.

Γράφει ο Χρήστος Ταραντίλης

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δείχνει να αφυπνίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 ξεκίνησε με ηχηρές εξαγορές ελληνικών εταιρειών του χώρου της τεχνολογικής καινοτομίας. Ωστόσο, παρά την κινητικότητα των τελευταίων χρόνων, οι επιδόσεις της χώρας μας στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας παραμένουν χαμηλές, όπως φαίνεται και από τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων για την Καινοτομία (Ιούνιος 2021).

Βέβαια, στη μάχη για την ανάπτυξη η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδείξει πολιτική βούληση και ισχυρά αντανακλαστικά. Η πρωτοβουλία Elevate Greece, με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας και αξιολόγησης, είναι ένα σημαντικό βήμα. Πώς, όμως, μπορούμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και να πετύχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα, δηλαδή επιτυχημένη επιχειρηματική αξιοποίηση του ερευνητικού προϊόντος σε σύντομο χρόνο (quick wins);

Μια βασική προϋπόθεση είναι σίγουρα η εξασφάλιση χρηματοδότησης

Ωστόσο, πέρα από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και τα ποικίλα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, αυτό που θα επέτρεπε την επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων είναι η πλήρης χαρτογράφηση της έρευνας που παράγεται στα εργαστήρια των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουμε την εξειδίκευση κάθε ερευνητικής ομάδας και το  επίπεδο ωριμότητας, στο οποίο βρίσκονται τα ερευνητικά της αποτελέσματα, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν/δοκιμαστούν στην αγορά. Μια τέτοιου τύπου καταγραφή δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και η υλοποίησή της θα αναδείκνυε τις άμεσα αξιοποιήσιμες περιπτώσεις, θα επέτρεπε τη στοχευμένη διοχέτευση των πόρων καθώς και την ώσμωση και την ανάπτυξη συνεργασιών, τόσο εντός του ερευνητικού κόσμου όσο και με τον εγχώριο και διεθνή επιχειρηματικό χώρο.

Τον συντονισμό και την ευθύνη για τη χαρτογράφηση του ερευνητικού προϊόντος κάθε ιδρύματος μπορούν να έχουν τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) των ιδρυμάτων, μέσα από συναντήσεις των ερευνητικών ομάδων με εξειδικευμένα στελέχη των ΓΜΤ, που θα πρέπει να διαθέτουν τεχνική γνώση, επιχειρηματική αντίληψη, πετυχημένη και συναφή προϋπηρεσία.

Χρήσιμες στη χαρτογράφηση διαδικασίες θα μπορούσαν, επίσης, να αποβούν η αποστολή στοχευμένων ερωτηματολογίων στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, καθώς και η δημοσίευση ανοιχτών προσκλήσεων από τα αρμόδια Υπουργεία για τον εντοπισμό όσων ερευνητικών αποτελεσμάτων καλύπτουν συγκεκριμένα κριτήρια σε επίπεδο ωριμότητας της τεχνολογίας και επαφής με την αγορά.

Χαρτογραφώντας τα ελληνικά ερευνητικά αποτελέσματα υλοποιούνται πολιτικές με βάση δεδομένα και δείκτες, επιτυγχάνεται η στοχευμένη διοχέτευση των οικονομικών πόρων, δίνεται ώθηση στα ελληνικά καινοτόμα προϊόντα για να απευθυνθούν στις μεγάλες διεθνείς αγορές και ενδυναμώνεται σημαντικά η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνταξη,syntaxi