Συζήτηση για την πρόταση μομφής: Ημέρα 2

Συνεχίζεται στη βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την «ανακατάληψη» της ΕΡΤ από τα ΜΑΤ. Σε γενικές γραμμές η δεύτερη ημέρα συζήτησης των βουλευτών κινείται σε ηπιότερους τόνους.

Χ. Σταϊκούρας: «Να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ

τις τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού»

Μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας, που συζητείται (09/11) στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προέβλεψε επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014 και ειδικότερα όπως είπε ότι υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σχεδιασμό χρηματοοικονομικών τακτικών που «θα οδηγήσουν στην επιστροφή της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2014».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε επίσης ότι εφόσον η χώρα εκπληρωσει τους στόχους, «θα αξιώσουμε από τους εταίρους μας την έμπρακτη συμβολή τους στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και αυτό επιθυμούμε να γινει το συντομότερο δυνατό και με καθαρους όρους».

Επί της πρότασης πάντως, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για κρίση ταυτότητας, που είναι συνέπεια αμηχανίας, αδυναμίας και σύγχυσης και τόνισε ότι με την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι «πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται», ενώ κάλεσε το κόμμα «να εγκαταλείψει τις τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού».

Επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος εκτίμησε, ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου- όπως είπε- να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος σε θέματα του Υπουργείου του προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες ενώ εντός του έτους γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθούν για νέους αγρότες 100 εκατ. ευρώ, «με σκοπό να μπει νέο αίμα στην αγροτική παραγωγή». Αναφερόμενος , στη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι την επόμενη επταετία θα εισρεύσουν στη χώρα 20 δισ. ευρώ.

«Παρών» Λοβέρδου-Αηδόνη

Παράλληλα, «παρών» πρόκειται να δηλώσουν στην ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επικεφαλής του φορέα «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως σχολίασαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως με την κατάθεση της πρότασης μομφής «κάνει εξαγωγή των εσωτερικών του προβλημάτων», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «επιτομή του τακτικισμού και του καιροσκοπισμού». Ειδικά σε ό,τι αφορά την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής (την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ), ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε πως «οι διαμαρτυρίες κατά της αυταρχικής και απαράδεκτης απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι στα όρια της δημοκρατίας, εκτός από την κατάληψη των δημοσίων κτηρίων και την ακύρωση της λειτουργίας τους».

«Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα δώσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αρκείται στη μέριμνα για τους εθνικούς λογαριασμούς και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην ιδιωτική οικνομία, την οικονομία των οικογενειών. Καταδικάζουμε την πολιτική των εύκολων υποσχέσεων και της δημαγωγίας, αλλά και την άρνηση για μάχη κατά της ανεργίας και της ύφεσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος.

Στ. Παναγούλης: «Φτιάξτε τις φυλακές, μπορεί να σας χρειαστούν»

Να επιμεληθούν την κατάσταση στις φυλακές ζήτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Παναγούλης, προειδοποιώντας την ότι «μπορεί να τις χρειαστεί».

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παναγούλης διάβασε μια επιστολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για την κατάσταση των φυλακών και κλείνοντας την τοποθέτησή του απευθύνθηκε προς το προεδρείο και είπε "να διαβιβάσετε αυτή την ανθρωπιστική έκκληση προς την κυβέρνηση, να φτιάξετε φυλακές γιατί μπορεί να σας χρειαστούν".

Αμέσως ο προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας του ζήτησε το λόγο τονίζοντας «Δεν το κατάλαβα αυτό. Ο πρόεδρος της Βουλής θα πάει φυλακή;». ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά ανέφερε «Δεν περίμενα ποτέ να ακούσω να μου πει κάποιος μέσα στη Βουλή πως θα πάω φυλακή».

Στην τοποθέτηση Παναγούλη αντέδρασε και η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή η οποία έκανε λόγο για πρόσωπα που ανέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας «ντροπή για το Κοινοβούλιο και την αξιωματική αντιπολίτευσης».

Λ. Γρηγοράκος: «Άσφαιρη πολιτική κίνηση η πρόταση δυσπιστίας»

«Άσφαιρη πολιτική κίνηση» χαρακτήρισε την προταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει πολλαπλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της και ως προς το χρόνο κατάθεσής της», τόνισε ο κ. Γρηγοράκος.

Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που προσπαθεί να επιτύχει ο κ. Τσίπρας είναι «να μαζέψει τα ασυμμάζευτα» και «να περιχαρακώσει το κόμμα του» αφού «η δήλωσή του ότι ‘η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή’ πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγνοεί την πραγματικότητα και σκιαμαχεί με το παρελθόν» αφού χρησιμοποιεί, όπως σημείωσε την πρόταση μομφής ως όπλο «για να υπερασπιστεί κατεστημένα μίας σκληρής συντεχνίας που είχε κάνει παραμάγαζο την κρατική τηλεόραση».

Z.Mακρή: «Ντροπή οι δηλώσεις Παναγούλη»

Για «μπαχαλοποίηση» της πολιτικής ζωής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα «Την ευπρέπεια της συζήτησης έως τώρα τη διατάραξαν δηλώσεις για φυλακές από τον ίδιο συνάδελφο, που προέτρεπε σε λιντσάρισμα. Από συνάδελφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ανέχεται και δεν καταδικάζει -υποκινεί θα έλεγαν άλλοι, που είναι πιο αυστηροί από εμένα- έκνομες πράξεις, που φιλοξενεί στους χώρους της εξέχοντα στελέχη που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις με ιδιαίτερη ηθική απαξία. Ντροπή για το κοινοβούλιο κρίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση» είπε η κ. Μακρή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε πυροτέχνημα. Γιατί πολιτεύεται στη βάση μικροκομματικών σχεδιασμών και σκοπιμοτήτων, κινείται με τακτικισμούς, με επικοινωνιακά τρικ και με συνταγές επικοινωνιακού μάρκετινγκ. Παλεύει για έναν πόντο παραπάνω στις δημοσκοπήσεις και για να το πετύχει διολισθαίνει όλο και περισσότερο στο λαϊκισμό, όλο και περισσότερο στον πολιτικαντισμό» , συμπλήρωσε.

Ως προς τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, η κ. Μακρή ανέφερε πως «δεν είναι προς συζήτηση, αν επιτρέπεται η κατάληψη δημόσιου χώρου, γιατί αυτά είναι λυμένα στις δημοκρατίες» και χαρακτήρισε «πρόσχημα τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ για επιστροφή στο status quo ante».

«Το δικαίωμα στην εργασία, όμως, εκείνων που πρόκειται να προσληφθούν με αντικειμενικά κριτήρια στον νέο φορέα, γιατί δεν τους συγκινεί; Διότι τους ενδιαφέρει ο πολιτικός έλεγχος ομάδων» σημείωσε.

Δ.Χριστογιάννης: «Θα φτιάξουμε φυλακές, επειδή το ζητά το ΣΔΟΕ»

Απάντηση στον Στ.Παναγούλη έδωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Χριστογιάννης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα φτιάξει φυλακές, «αλλά επειδή μας το ζητά το ΣΔΟΕ».

Ο ίδιος καταδίκασε τη δήλωση Παναγούλη, καλώντας τον Αλ.Τσίπρα να καταδικάσει τη δήλωση του βουλευτή του.

Kόντρα Λαφαζάνη-Καψή για την ΕΡΤ

Σε έντονο ύφος ήταν η αντιπαράθεση του Π.Καψή με τον Π.Λαφαζάνη για το θέμα της ΕΡΤ στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης μομφής. «Τα ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής διότι μια φούχτα εργαζομένων έθετε σε κίνδυνο την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας και γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων ήθελαν να ανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση για να πιάσουν δουλειά» σχολίασε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είχε καταγγείλει «καθεστωτικές πρακτικές με την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο».

«Έχετε ζήσει τη χούντα. Ευτελίζετε τους αγώνες αυτούς κάνοντας τέτοιους παραλληλισμούς. Τα ΜΑΤ μπήκαν διότι αυτό επέβαλε μια φούχτα εργαζομένων που κρατούσαν το κτίριο μολονότι η πλειοψηφία των εργαζομένων ήθελαν να ανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση για να εργαστούν», ανέφερε ο κ. Καψής, συμπληρώνοντας ότι «αν η Δημόσια Τηλεόραση δεν έμπαινε στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής δεν θα καλυπτόταν η Ευρωπαϊκή Προεδρία» για αυτό και από τον Σεπτέμβριο είχε ζητήσει να παρέμβει ο εισαγγελέας διότι «έχουμε καθυστερήσει αρκετά ήδη».

Ο κ. Καψής στράφηκε και κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ λέγοντας ότι «δεν ήθελε να προστατέψει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ήθελε να δημιουργήσει μια πολιτική ιστορία. Το ίδιο έγινε και με την ΕΣΗΕΑ». Για όσους χαρακτηρίζουν μόρφωμα τη Δημόσια Τηλεόραση, ο υφυπουργός απάντησε: «Οι 600 άνθρωποι που δουλεύουν εκεί πέρα είναι ένα μόρφωμα κατ' εσάς. Τι είναι αυτό το μόρφωμα όμως; Ρεπορτάζ για το φεστιβάλ κινηματογράφου που είδατε; Στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αύριο το μαραθώνιο στον οποίο παίρνουν μέρος 30.000 Αθηναίοι ποιος θα τον μεταδώσει; Η Δημόσια Τηλεόραση. Η Θεία Λειτουργία πάλι από τη Δημόσια Τηλεόραση. Αυτή τη στιγμή η Δημόσια Τηλεόραση είναι ο αποκλειστικός επικοινωνιακός χορηγός του εθνικού κρατικού, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και αυτήν μποϊκοτάρετε. Και βέβαια λένε δεν έχει καλό πρόγραμμα. Δεν έχει καλό πρόγραμμα διότι δεν έχει πρόσβαση στο αρχείο αλλά και γιατί διακόπτει το πρόγραμμα της κάθε τόσο και δεν έχει σταθερότητα για να δείξει την ομιλία του κ. Τσίπρα, την ομιλία του κ. Κουτσούμπα, την ομιλία του κ. Καμμένου, του κ. Κουβέλη, του κ. Βενιζέλου. Αυτά τα κάνει η Δημόσια Τηλεόραση την οποία εσείς έχετε βάλει στο στόχαστρο».

Παράλληλα, σχολίασε τη φράση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ «ψυχή βαθιά» μετά την είσοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο και προτού εκείνος σταματήσει να εκφωνεί. «Κατανοώ τη στιγμή για τον συνάδελφο. Αλλά νομίζω δεν υπάρχει κανείς από τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων που να θεώρησε ότι πάμε σε εμφύλιο για την ΕΡΤ και να δώσει την ευχή που δίνανε στον εμφύλιο. Έχω την αίσθηση ότι εκείνη τη στιγμή ο συνάδελφος δημοσιογράφος νόμιζε ότι έκανε τη μεγάλη επανάσταση».

«Φαίνεται ότι δεν έχετε συναίσθηση των εγκλημάτων που έχετε διαπράξει κύριε Καψή», απάντησε από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Είσαστε ο υπουργός του μαύρου, του κατάμαυρου. Τώρα γίνατε και υπουργός των ΜΑΤ και των αστυνομικών επεμβάσεων. Και τώρα μόλις είπατε ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας σας καλούσατε τον εισαγγελέα. Είστε και ο υπουργός των εισαγγελέων. Να χαίρεστε την ιδιότητα σας. Σας βάλανε να διεκπεραιώσετε μια από τις πιο βρώμικες επιχειρήσεις που έχουν γίνει στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Βρώμικη παμβρώμικη επιχείρηση», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι πλέον «στο μόρφωμα που κατασκεύασε η κυβέρνηση, για να μπούνε οι εργαζόμενοι στο κτίριο πάνε συνοδεία των ΜΑΤ».

«Με τα ΜΑΤ θα κάνετε ενημέρωση και τηλεόραση; Αυτά θα κάνουν την ενημέρωση; Αυτές είναι σκηνές Δημοκρατίας;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμη ότι επί μήνες οι απολυμένοι της ΕΡΤ «διεκπεραιώνουν ένα τεράστιο πλουραλιστικό ενημερωτικό έργο το οποίο κάθε βράδυ δεν μπορούν να το κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια με τη μονοφωνία της προπαγάνδας την οποία έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και αυτοί με τη σειρά τους έχουν επιβάλει τη διαπλοκή και ότι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας».

Keywords
συζητηση, υφυπουργός υγείας, βουλη, συριζα, ΕΡΤ, ματ, ελλαδα, γινει, πετρελαιο, νέα, ψηφοφορία, λοβερδος, αηδόνης, σημαίνει, θεσσαλονικη, τσιπρας, δημοσκοπηση, status, νεα δημοκρατια, σδοε, ποσπερτ, ΕΣΗΕΑ, πειραιας, καμμενος, βενιζελος, λαφαζάνης, μυστικες δημοσκοπησεις, υπουργειο εσωτερικων, ολγα λαφαζανη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, 600 δις, βουλευτες, φεστιβαλ κινηματογραφου, το θεμα, βημα, εξοδος, εργασια, ηθικη, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πως θα παω, τηλεοραση, υπουργειο οικονομικων, χουντα, αγροτικη, αγωνες, αηδόνης, αιμα, αφορμη, βδομαδα, βραδυ, γεγονος, γινει, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εσωτερικων, ζετα, ζητα, ζωης, ιδιο, υφος, υφυπουργος, θεια λειτουργια, ομιλια, καψης, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κομμα, κτιριο, λαφαζάνης, λειτουργια, λεωνιδας, λογο, μαξιμος, ματ, μεριμνα, μηνες, μορφωμα, ντροπη, ορια, παμε, ποσπερτ, σειρα, σκηνες, τι ειναι, υφυπουργός υγείας, φεστιβαλ, χρηστος, ψηφοφορία, αγορες, δημητρης, δικαιωμα, φυλακες, χωρα, υπουργειο, λαφαζανη, σημαίνει, status, θεια, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα