«Τα άσχημα νέα στην Ελλάδα ήταν καλά νέα για τη Γερμανία»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Προκαλεί το άρθρο Γερμανού οικονομολόγου για την ελληνική οικονομία.

Ο λόγος για τον Βλαντίμιρο Γκιάτσε, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Centro Europa Ricerche (CER), ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα Junge Welt ασχολείται με την Ελλάδα και τη Γερμανία.

«Τα άσχημα νέα στην Ελλάδα

ήταν καλά νέα για τη Γερμανία. Κάθε αρνητική αναφορά για τις οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επιτόκια για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Αντίθετα, τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας και άλλες χώρες που περνάνε κρίση αυξήθηκαν».

Και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ευνοϊκό για το γερμανικό δημόσιο ταμείο, ώστε ακόμη και στην ενδεχόμενη περίπτωση μιας ολοκληρωτικής πτώχευσης της Ελλάδας, το καθαρό αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν θετικό».

Διαβάστε ακόμα

Άρθρο – φωτιά για την Ελλάδα: Τα πέντε προβλήματα και το άρθρο 106

«Οι επικριτές της νεοφιλελεύθερης τάξης πραγμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζονται συχνά ως λαϊκιστές. Ας πάρουμε για παράδειγμα, την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ».

«Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι αυτό είναι ένα δώρο για τους νότιους και μια κλοπή εις βάρος του Γερμανού φορολογούμενου; Πόσες φορές έχει διατυπωθεί αυτή η κατηγορία για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, για να τεκμηριωθεί η ανάγκη αύξησης του επιτοκίου και να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στη ποσοτική χαλάρωση (QE)».

Για αυτό ξεκαθαρίζει πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, όπως δείχνει και πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου που είναι μέλος.

Αφορούσε στον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων που έχουν πραγματικά καταβάλει τα ευρωπαϊκά κράτη για το δημόσιο χρέος τους από το 2007 έως το 2017 και το συνολικό ποσόν το οποίο θα είχαν καταβάλει αν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων είχαν παραμείνει σταθερά στο επίπεδο του 2006 και τα επόμενα χρόνια (η Γαλλία 3,9%, η Γερμανία 4,1%, η Ιταλία 4,4%).

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, η Γερμανία εξοικονόμησε τους περισσότερους τόκους (280 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (230 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (140 δισ. ευρώ).

Το άρθρο «Τα άσχημα νέα στην Ελλάδα ήταν καλά νέα για τη Γερμανία» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα