Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 17 Νοεμβρίου

474 – Ο αυτοκράτορας Λέων Β΄ πεθαίνει μετά από μία βασιλεία δέκα μηνών. Ο πατέρας του, Ζήνων, γίνεται ο μοναδικός ηγεμόνας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
1292 – Ο Τζων Μπάλλιολ γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας.
1511 – Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας συνάπτει τη Συνθήκη του Ουεστμίνστερ με τον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας, η οποία αποτελεί υπόσχεση αμοιβαίας βοήθειας εναντίον των Γάλλων.
1558 – Αρχίζει η Ελισαβετιανή εποχή: η βασίλισσα Μαρία Α΄ της Αγγλίας πεθαίνει και τη διαδέχεται στο θρόνο η ετεροθαλής αδελφή της, Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας.
1603 – Ο Άγγλος εξερευνητής, συγγραφέας και

αυλικός Ουόλτερ Ράλεϊ δικάζεται για προδοσία.
1839 – Ο Ομπέρτο, η πρώτη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1863 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: οι συνομόσπονδες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Τζέιμς Λόνγκστριτ θέτουν το Νόξβιλ του Τενεσί υπό πολιορκία.
1869 – Στην Αίγυπτο, εγκαινιάζεται η Διώρυγα Σουέζ, που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα.
1878 – Πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ουμβέρτου Α” της Ιταλίας από έναν αναρχικό, ο οποίος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι. Ο βασιλιάς επέζησε με μία μικρή πληγή στο χέρι.
1885 – Σερβοβουλγαρικός πόλεμος του 1885: αρχίζει η μάχη της Σλίβνιτσα.
1918 – Ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος.
1922 – Ο πρώην Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ ΣΤ΄ καταφεύγει στη Μάλτα.
1947 – Οι Αμερικανοί επιστήμονες Τζον Μπαρντίν και Γουόλτερ Χάουζερ Μπράταιην παρατηρούν τις βασικές αρχές του τρανζίστορ, βασικό στοιχείο για την επανάσταση της ηλεκτρονικής του 20ού αιώνα.
1961 – «Δραματοποιήθηκαν» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ισχυρίζεται το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απαντά στο διάβημα του Ευάγγελου Αβέρωφ προς τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα.
1962 – Η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) αναγνωρίζει τη συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.
1968 – Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται σε θάνατο από το Στρατοδικείο για την απόπειρα δολοφονίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
1972 – Η Κίνα αναγνωρίζει το καθεστώς στην Ελλάδα: φθάνει στην Αθήνα η πρώτη κινεζική αντιπροσωπεία για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.
1973 – Αθήνα – Εξέγερση του Πολυτεχνείου: Ξημερώνοντας Σάββατο άρμα μάχης συνθλίβει την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση υπέστη δυναμική καταστολή, ενώ επιβλήθηκε νέα δικτατορία του Δ. Ιωαννίδη με κυβέρνηση του Α. Ανδρουτσόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα