Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 7 Οκτωβρίου

1571 Ο χριστιανικός στόλος του Δον Ζουάν καταστρέφει στη Ναύπακτο τον τουρκικό του Σελίμ Β”, σταματώντας οριστικά την οθωμανική επέκταση προς τη Δύση. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας πέφτει νεκρός ο ναύαρχος των τουρκικών δυνάμεων Αλί Πασά.

1776 Ο διάδοχος του ρωσικού θρόνου Παύλος παντρεύεται τη Σοφία Μαρία Δωροθέα του Βίτεμπουργκ.

1825 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, προδρόμου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως

1831 Δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο στο Ναύπλιο ο δολοφόνος του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

1840

Ο Βίλχεμ Β” γίνεται βασιλιάς της Ολλανδίας.

1879 Η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία υπογράφουν συνθήκη για αμοιβαία στρατιωτική στήριξη σε περίπτωση, που μια από της δυο δεχθεί επίθεση από εξωτερικό εχθρό.

1886 Η Ισπανία αποφασίζει την κατάργηση της δουλείας στην Κούβα.

1900 Γεννιέται ο Χάινρικ Χίμλερ. Υπήρξε ένας από τους στενότερους και πιο σκληρούς συνεργάτες του Χίτλερ ο οποίος συνέβαλε στην περιβόητη «τελική λύση».

1908 Η Κρήτη επαναστατεί ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και ανακοινώνει την ένωση με την Ελλάδα, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

1910 Εξεγείρονται οι Έλληνες φοιτητές κατά της γενόμενης εκκαθάρισης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται προσωρινά.

1913 Ο ιδρυτής της Ford Motor Company παρουσιάζει τη μέθοδο αυτόματης συναρμολόγησης, που μείωσε το κόστος δημιουργίας των αυτοκινήτων

1928 Στέφεται βασιλιάς της Αιθιοπίας, τότε Αβησσυνίας, ο Χαϊλέ Σελασιέ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρασταφάρι Μακόνεν.

1935 Η Κοινωνία των Εθνών κρίνει ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο με την Αιθιοπία και αποφασίζει να της επιβάλει κυρώσεις.

1940 Ναζιστικά στρατεύματα εισβάλουν στη Ρουμανία, έχοντας ως στόχο της πετρελαιοπηγές της χώρας.

1942 Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου θα μετάσχουν στις έρευνες για τις φρικαλεότητες, που διεπράχθησαν.

1943 Η Ιαπωνία εκτελεί 100 Αμερικανούς κρατούμενους στο νησί Γουέικ.

1944 Ο στρατάρχης Ρόμελ, ο οποίος διοικούσε τις γερμανικές δυνάμεις στην Αφρική (Africa Corp), διατάσσεται από τον Χίτλερ να επιστρέψει στο Βερολίνο.

1949 Δημιουργείται στη ρωσική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Ανατολική Γερμανία.

1950 Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κορέα.

1952 Γεννιέται ο σημερινός Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν

1957 Μια φωτιά στον αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου στο Γουιντασκέιλ βόρεια του Λίβερπουλ τη Αγγλίας προκαλεί τη διαρροή ραδιενέργειας, η οποία θα θεωρηθεί αργότερα υπεύθυνη για 39 θανάτους από καρκίνο.

1958 Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ισκαντέρ Μίρτζα υποστηριζόμενος από τον στρατηγό Αγιούμπ Κανάμπ καταλύει το Σύνταγμα της χώρας, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο και ακυρώνει τις εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου.

1959 Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφίζεται για πρώτη φορά, μέσω του σοβιετικού δορυφόρου «Ορμπίτνικ 1».

1963 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι υπογράφει τη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών.

1971 Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο Τελ Αβίβ σε 21 Αμερικανούς μαύρους Εβραίους.

1972 Εγκαινιάζεται στις Θερμοπύλες ο δεύτερος δορυφορικός σταθμός εδάφους.

1973 Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου στην Κύπρο, με παγίδευση του δρόμου από τον οποίο θα διερχόταν το αυτοκίνητό του. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης.

1977 Η Σοβιετική Ένωση υιοθετεί το τέταρτο και τελικό της Σύνταγμα.

1984 Στη Νότια Αφρική, η κυβέρνηση του Απαρτχάιντ χρησιμοποιεί στρατό για να αντιμετωπίσει το κύμα των αναταραχών.

1985 Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ξεκινούν την κατάληψη του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, «Ακίλε Λάουρο».

1989 Η ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυση της χώρας, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της ηγεσίας της χώρας.

1991 Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παγκράτι τον αναπληρωτή ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκόργκου.

1992 Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Περού ο αρχηγός της παράνομης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι».

1994 Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες πυρηνική της δοκιμή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις, των άλλων μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας.

2000 Η Γερμανία παίρνει μια ιστορική νίκη (0-1) επί της Αγγλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 στον τελευταίο αγώνα που διεξάγεται στο Wembley. Μετά από 77 χρόνια, το ιστορικό γήπεδο θα κατεδαφιστεί και θα ξαναχτιστεί από την αρχή. Απογοητευμένος μετά τον αγώνα, ο προπονητής Κέβιν Κίγκαν παραιτείται.

2001 Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκινούν να βομβαρδίζουν στόχους στο Αφγανιστάν μετά την άρνηση των Ταλιμπάν να στραφούν εναντίον του υπόπτου για τρομοκρατικές ενέργειες Οσάμα μπιν Λάντεν.

2003 Ο καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο ΑΠΘ Βασίλης Σκουρής γίνεται ι ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

2004 Παραιτείται ο Βασιλιάς της Καμπότζης, Νοροντόμ Σιχανούκ.

2005 Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και στο διευθυντή της, τον Αιγύπτιο Μοχάμετ ελ Μπαραντέι.

*Με πληροφορίες από την wikipedia

Keywords
σαν σημερα, γεγονοτα, οσάμα μπιν λάντεν, μπιν λαντεν, βασιλης σκουρης, λύση, κρητη, ελλαδα, ford, motor, ηπα, ιαπωνια, africa, κορεα, συνταγμα, εκλογες, νέα, κυπρος, διαδηλωσεις, γαλλια, wembley, ΑΠΘ, ιαεα, wikipedia, εφημεριδα δημοκρατια, πυρηνικος αντιδραστηρας, έκλειψη σελήνης, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, στρατος, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, φωτια, νεκρος συνταγμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, κοινωνια, αυτοκινητο, αφρικη, αφγανισταν, βερολινο, γερμανια, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, κινα, ναυπλιο, νησι, ρουμανια, χιτλερ, ford, αιθιοπια, αμοιβαια, απαρτχαιντ, βορεια, γινεται, γηπεδο, δον ζουαν, ερευνες, ζωνη, ιδρυση, υπηρεσια, θερμοπυλες, λιβερπουλ, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κουβα, μηνες, μαρια, νικη, νοτια αφρικη, οσαμα, ονομα, πακισταν, σοβιετικη ενωση, σοφια, ταλιμπαν, φυλλο, φορα, χιμλερ, ενωση, εθνικο, παυλος, πληροφοριες, motor, wembley
Τυχαία Θέματα