Τα λιπάσματα έκρυβαν… φύλλα κόκας

Οι τόνοι λιπάσματος που περιείχε ως δηλωμένο στα έγγραφα επίσημο φορτίο, κοντέινερ που εντοπίστηκε στον Πειραιά, ήταν το προπέτασμα και η κάλυψη του πραγματικού περιεχομένου. Φύλλων, δηλαδή κοκαΐνης, που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά από λιμάνι του Εκουαδόρ και τα οποία και πάλι βάσει των συνοδευτικών εγγράφων, θα κατέληγαν στην Κροατία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατασχέθηκαν: 500 σάκοι μικτού βάρους 10 τόνων και 500

κιλών, που περιείχαν λίπασμα αναμεμιγμένο με τρίμματα φύλλων ακατέργαστης  κοκαΐνης. 400 σάκοι λιπάσματος μικτού βάρους 14 τόνων, που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο απόκρυψης εντός του εμπορευματοκιβωτίου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στον εντοπισμό  τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, σε ακατέργαστη μορφή, προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές, στο λιμάνι του Πειραιά.

«Συγκεκριμένα», αναφέρει η ΑΑΔΕ  «εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από το Εκουαδόρ με τελικό προορισμό την Κροατία, δηλωμένο με φορτίο λιπασμάτων,  δεσμεύτηκε ως ύποπτο για ύπαρξη ναρκωτικών ουσιών. Κατά τη διενέργεια ελέγχου από το αυτοκινούμενο όχημα Χ-ray, υπήρξε ένδειξη για ύπαρξη σάκων με υλικά διαφορετικής πυκνότητας από τα οποία, δείγματα εστάλησαν στο Χημείο προς ανάλυση, όπου και  ανιχνεύθηκε κοκαΐνη». Η ΑΑΔΕ καταλήγει ότι «η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό προσώπων που εμπλέκονται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ένας τόνος για ένα κιλό κόκας

Σημειώνεται, ότι για την παραγωγή ενός κιλού κοκαΐνης, απαιτούνται φύλλα κοκαΐνης, που το βάρος τους υπερβαίνει τον ένα τόνο. Και πάλι, πολύ συχνά μπορεί η τελική ποσότητα να είναι κάτω από το ένα κιλό. Το κόστος των φύλλων είναι στα 400 με 500 δολάρια, ανά τόνο. Τα πιο κοινά συστατικά με τα οποία αναμειγνύεται η κοκαΐνη είναι η καφεΐνη, η λιδοκαΐνη, η λεβαμισόλη, η αμφεταμίνη, η βενζοκαΐνη, καθαρτικά, απορρυπαντικό πλυντηρίου, βορικό οξύ.

Σε  έρευνα του 2015, είχε βρεθεί ότι η λεβαμισόλη βρίσκεται στο 70% της νοθευμένης κοκαΐνης, ενώ λιδοκαΐνη, βενζοκαΐνη και προκαΐνη, είναι ουσίες που αναμειγνύονται για να προκαλέσουν αναισθησία στον χρήστη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Κολομβία και η Βολιβία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας και κοκαΐνης στον κόσμο. Στο Περού, η παραγωγή κοκαΐνης εκτιμάται ότι φθάνει περίπου τους 400 τόνους ετησίως. Η κοκαΐνη (βενζοϋλομεθυλεκγονίνη) είναι κρυσταλλικό τροπανιοειδές αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα.

Ψευδαισθήσεις, ως και θάνατο

Με υπερβολική ή παρατεταμένη χρήση, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κνησμό, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ψευδαισθήσεις και παρανοϊκές ψευδαισθήσεις ή αίσθηση εντόμων να περπατούν στο δέρμα. Οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία σώματος και σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και θάνατο.  Έχει παρατηρηθεί επίσης άγχος, παράνοια και ανησυχία, ειδικά κατά τη διάρκεια της αποδρομής της επίδρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα