Τα παιδικά τραύματα αιτία πρόωρου θανάτου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι στρεσογόνες καταστάσεις, καθώς και τα γεγονότα που τραυμάτισαν την ψυχολογία των ανθρώπων στην παιδική ηλικία, επιβαρύνουν την υγεία μέσω της επιτάχυνσης της γήρανσης των κυττάρων.

Σύμφωνα με επιστήμονες από τον Καναδά που μελέτησαν το γενετικό υλικό ενός δείγματος 4.600 εθελοντών, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας ευνοούν την σμίκρυνση των τελομερών που προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το ποσοστό που βίωσε άσχημες καταστάσεις στα παιδικά του χρόνια, είχε κύτταρα με «κοντά» τελομερή.

Αυτές οι άκρες των χρωμοσωμάτων που έχουν συνδεθεί με τον πρόωρο θάνατο, παρομοιάζονται από τους επιστήμονες με τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών. Με τον ίδιο τρόπο που τα πλαστικά αυτά προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες. Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τα τελομερή κονταίνουν και όταν φτάσουν στο σημείο να είναι τόσο κοντά ώστε να μην μπορεί να γίνει εκ νέου πολλαπλασιασμός, τα κύτταρα πεθαίνουν.

Οι ερευνητές κατέληξαν μέσω της μελέτης, στο συμπέρασμα πως μια οδυνηρή κατάσταση των παιδικών χρόνων μειώνει την χρονική διάρκεια των τελομερών σε ποσοστό 11%. Αυτός ο κίνδυνος ισχύει ενώ έχουν ήδη λάβει υπόψιν επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, το βάρος και την γενικότερη κατάσταση της υγείας.

Η επιστημονική κοινότητα έχει μελετήσει πολλές φορές τη συσχέτιση των τραυματικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας με το μήκος των τελομερών. Τα περισσότερα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως τα τελομερή συνδέονται με τον πρόωρο θάνατο μετά την ενηλικίωση ενώ άλλες μελέτες έδειξαν πως καταστάσεις ψυχολογικής πίεσης μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Εντύπωση προκαλεί το συμπέρασμα των επιστημόνων, πως τα στρεσογόνα γεγονότα των παιδικών χρόνων, είναι πιο επικίνδυνα από όσα υποστούμε στην ενήλικη ζωή μας.

Τα χειρότερα παιδικά τραύματα, είναι όπως φαίνεται όσα αφορούν σε ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες όπως η κακοποίηση, η χρήση ουσιών από τους γονείς, τα προβλήματα με το νόμο και η κακή επίδοση στο σχολείο. Τα οικονομικά προβλήματα ακολουθούν στη σειρά τα υπόλοιπα, με την επίδραση τους να είναι λιγότερο ισχυρή.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει το μήκος των τελομερών με καρδιαγγειακά προβλήματα, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και ορισμένα είδη καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πούτερμαν. Σε άλλες έρευνες, οι επιστήμονες είδαν πως στρεσογόνες καταστάσεις αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού αλλά και τα κύτταρα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έλι Πούτερμαν, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Κινησιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Κατάστασης, Γήρανσης & Στρες στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ, επισημαίνει πως η έρευνα δεν σφραγίζει την ασθένεια ενός παιδιού στην ενηλικίωση του. Οι επιστήμονες εξηγούν πως πιθανόν να ευθύνονται οι ορμόνες που παράγονται σε συνθήκες έντονου στρες, για τη γήρανση των κυττάρων.

Η παρατεταμένη παραγωγή των ορμονών αυτών, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον οργανισμό μας πολύ αδύναμο. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», το σίγουρο είναι πως «τα στρεσογόνα γεγονότα της παιδικής ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο ταχύτερης κυτταρικής γήρανσης και έτσι νόσησης και θανάτου».

Το άρθρο Τα παιδικά τραύματα αιτία πρόωρου θανάτου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα