Τα βασικά στελέχη της κυβένησης Τραμπ τάσσονται υπέρ της Τουρκίας – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι χώρες που αντιδρούν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ βλέπουν τώρα μια συνολική αλλαγή των ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής υπερδύναμης, από τις σχέσεις της με τη Ρωσία ως το ζήτημα της Συρίας και του Ιράν.

Η αλλαγή της πολιτικής της ειδικά σε ότι αφορά στη Μέση Ανατολή τρομάζει και την Ελλάδα,

καθώς αλλάζει τα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που έφτασαν στα όρια της ρήξης, ειδικά μετά την άρνηση έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα βασικά θέματα που απασχολούν την Τουρκία βρίσκονται εκτός των συνόρων της και έχουν να κάνουν με την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Μια πιθανή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως όλοι πιστεύουν μετά την αλλαγή στην ηγεσία και την άνοδο του Τραμπ, θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την περιοχή.

Οι Τούρκοι δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους, προσδοκώντας ότι η η Τουρκία θα γίνει πλέον ο «παίχτης – κλειδί» στην περιοχή απ’ τη Συρία ως το Ιράν, εξασφαλίζοντας έτσι τα νώτα της μέσω της αποδυνάμωσης των Κούρδων.

Τρομάζουν οι φιλοτουρκικές δηλώσεις των «γερακιών» του Τραμπ

Και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν λαμβάνοντας υπ’όψιν, τις μέχρι τώρα δηλώσεις των στελεχών του επιτελείου του νέου προέδρου.

Ο Μάικ Πένς, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ μέσω της εφημερίδας «Χουριέτ» ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Άγκυρα», είπε, και συμπλήρωσε ότι «η αποκατάσταση θα οδηγήσει πίσω στο επίπεδο των παλαιών μεγαλείων. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή…»

Και αυτό είναι μόνο η αρχή… Τα πραγματικά «γεράκια», όπως ο επικρατέστερος – μέχρι στιγμής – για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν, μία μόλις ημέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές έγραφε σε άρθρο του ότι «η Τουρκία είναι σε κρίση και χρειάζεται τη στήριξή μας», δηλώνοντας ότι είναι ανόητη τη στάση Ομπάμα έναντι της Τουρκίας, αφού «είναι η πιο σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο έναντι του Ισλαμικού Κράτους».

Φιλοτουρκικές δηλώσεις σαν κι αυτή μπορεί να σημάνουν αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και επάνοδο της Τουρκίας στο προσκήνιο, τόσο στον πόλεμο της Συρίας, όσο και στο Ιράκ σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των Κούρδων.

Οι ΗΠΑ βέβαια, έχουν αποδείξει ότι οι κινήσεις τους ειδικά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν γίνονται μόνο με βάση τις επιθυμίες των στελεχών, αλλά από την άλλη ο θαυμασμός του επικρατέστερου για το υπουργείο Εξωτερικών στην προεδρία Τραμπ, Νιουτ Γκίνγκριτς, για τον Κεμάλ Ατατούρκ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει τον ίδιο σε κρίσιμες αποφάσεις για την Τουρκία.

Άλλωστε και η αγορά των τελευταίας γενιάς αεροσκαφών F35 από την Τουρκία, την αναδεικνύει σε έναν ισχυρό χρηματοδότη της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ κι αυτό αποτελεί πολλές φορές το καλύτερο όπλο στη διπλωματική σκακιέρα…

Το άρθρο Τα βασικά στελέχη της κυβένησης Τραμπ τάσσονται υπέρ της Τουρκίας – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα