Τατάρ διαβατήριο: Ενοχλημένος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Πρόκειται για κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό. Οι Τουρκοκύπριοι βάσει των συμφωνιών του 1960 φέρουν το δικαίωμα να κατέχουν κυπριακή ταυτότητα. Αυτό ισχύει για όσους είναι σε θέση να αποδείξουν την κυπριακή τους καταγωγή και όσους έχουν γεννηθεί πριν το 1974, πριν την εισβολή δηλαδή. Ωστόσο σε παιδιά μεικτών γάμων Τούρκων με Τουρκοκυπρίους δεν δίδεται η υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυπριακή ταυτότητα έγινε περιζήτητη μετά την διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003 και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004.  Η ελεύθερη

διακίνηση στην Ευρώπη και οι σπουδές των παιδιών τους σε χώρες της ΕΕ αποτέλεσαν το κίνητρο για χιλιάδες Τουρκοκύπριους να προσφύγουν στος αρμόδιους θεσμούς για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών τουλάχιστον 160 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν στην κατοχή τους ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο αποφάσισε την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος ανέφερε πως είναι τα ίδια πρόσωπα, τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενέργειες προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Η ενόχληση Τατάρ

Η εν λόγω απόφαση ενόχλησε τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε: «Καταδικάζω την ελληνική διοίκηση που πήρε αυτή την απόφαση. Αυτό είναι αναχρονισμός, είναι ρατσισμός, είναι λάθος όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει νομική βάση. Είναι απαράδεκτο να γίνεται μια τέτοια διάκριση μεταξύ πολιτών».

«Aυτό δεν είναι ατομικό ζήτημα. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο για χρόνια, η απόφαση δεν με δεσμεύει. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τους ανθρώπους και την κοινωνία μας. Εάν οι άνθρωποι μας έχουν λάβει ποτέ αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες που βρίσκονται» ανέφερε ο Ε. Τατάρ και συμπλήρωσε: «Κατά κάποιον τρόπο το αντίπαλο μέρος κατέλαβε την Κυπριακή Δημοκρατία και σήμερα αντιμετωπίζεται ως Ελληνική Δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα