Τελικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπορεί να διορισθεί πρωθυπουργός;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Κυρίως, για τον αν μπορεί ένας εξωκοινοβουλευτικός να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στην περίπτωση, που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. Με βάση αυτές τις απόψεις οι αντίπαλοι του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό, αν ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές.

Δύο καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου οι κ.κ Γιώργος Γεραπετρίτης και Φίλιππος Σπυρόπουλος αρθρογράφησαν με τίτλο: «Μόνο βουλευτής μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατά το Σύνταγμα».

Στους δύο καθηγητές, που στην κατακλείδα του άρθρου τους σημειώνουν: «Εντούτοις, με την υφιστάμενη συνταγματική αρχιτεκτονική, μη κοινοβουλευτικός αρχηγός κόμματος δεν μπορεί να διοριστεί πρωθυπουργός ή να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τούτο μπορεί να αλλάξει μόνο στο πλαίσιο αναθεώρησης και όχι μέσω δημιουργικής πολιτικής ερμηνείας της σαφούς διατύπωσης και έννοιας του Συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι και οφείλει να παραμείνει υπεράνω της πολιτικής και όχι όργανό της», απάντησε επίσης μέσω αρθρογραφίας του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κύριος Αθανασίου υπογραμμίζει πως «πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 του Συντάγματος, τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές μέχρι να λήξει η θητεία τους, ακόμη και αν παραιτηθούν. Δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι μέλη της κυβέρνησης και να διορισθούν πρωθυπουργοί, εφόσον είναι αρχηγοί του κόμματός τους και το κόμμα τους κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 26, 37 παρ.1, 55 και 81 του Συντάγματος σαφώς προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) ότι η Νομοθετική Λειτουργία της Βουλής ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Εκτελεστική Λειτουργία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση,

β) ότι μέλη της κυβέρνησης μπορούν να είναι και μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα (πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του βουλευτή),

γ) ότι για να διορισθεί κάποιος ως μέλος της κυβέρνησης (βουλευτής ή όχι) πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής προσόντα: Να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Αθανασίου, «όταν οι διερευνητικές εντολές, έπειτα από τις εκλογές, αποτύχουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρόσωπο που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές». «Καθίσταται, συνεπώς, σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των κομμάτων και όχι στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ο διαχωρισμός αυτός (αρχηγός κόμματος – πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας) είναι σαφής και διατρέχει όλες τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις Συνταγματικές επιταγές», αναφέρει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Το άρθρο του κυρίου Αθανασίου βεβαίως, επικαλούνται πια όλοι οι συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα, καθώς βρήκαν σύμμαχο στη βασική γραμμή πως το γεγονός πως δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα