Τεράστια πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο – Έντονα διαβήματα από την ελληνική κυβέρνηση

Με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προχώρησε σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) αλλά και στην Τουρκία για την προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να εκδώσει μια αγγελία για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, δεσμεύοντας μια τεράστια περιοχή

μεταξύ Σκύρου και Λήμνου ως πεδίου βολής για διάστημα 10 μηνών.

Σε αυτή την αγγελία η Τουρκία εκτός των διεθνών υδάτων, δεσμεύει και σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Εθνικού ενάεριου και θαλάσσιου χώρου, σε μια πρωτοφανή παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα η κυβέρνηση Ερντογάν, γιατί στην ουσία για κυβέρνηση Ερντογάν πρόκειται και όχι για Νταβούτογλου, με την ενέργειά της αυτή δυναμιτίζει εκ νέου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την πρόκληση με τις «έρευνες» του Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η ενέργεια της Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω από προκλητική καθώς δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ, ενώ μέχρι τώρα δεν προχωρούσε στην δέσμευση περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό της τωρινής τουρκικής αγγελίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Με βάση τη χάραξη μάλιστα του πεδίου βολής αποκόπτεται το βόρειο από το νότιο Αιγαίο, ενώ επηρεάζονται καθοριστικά οι αεριδιάδρομοι g-33 και N -130 της πολιτικής αεροπορίας, δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.

Επίσης, η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.

Αυτή η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται λίγα μόνο 24ωρα μετά από από απαίτηση των νεοσουλτάνων της Άγκυρας να πάρει από αυτούς άδεια το ιταλικό πλοίο Explora, προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της μάλιστα ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να κλιμακωθούν και δεν αποκλείεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να καλέσει τον πρέσβη της Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν διπλωματικές συστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται επίσης να εκδώσει άμεσα και η ελληνική πλευρά μια ΝΟΤΑΜ για τη συγκεκριμένη περιοχή, ακυρώνοντας την ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αναμένονται εξελίξεις και εντός της ημέρας με τις αντιδράσεις στην τουρκική προκλητικότητα.

Πηγή: Ημερησία

Keywords
Τυχαία Θέματα