«Θα επιδιώξουμε λύση εκτός μηχανισμού και τρόικας»

Όλα τα ενδεχόμενα για τη σωτηρία της οικονομίας της εξετάζει η Κύπρος, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να επιδιώξει λύση εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού και εκτός τρόικας.

Ειδικότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι υπήρξε μια μεθόδευση με στόχο την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου

και την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. «Εάν στόχος είναι ο στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις όποιες επιλογές, οι οποίες θα υπερασπίζονται στοιχειωδώς την κυριαρχία του κυπριακού κράτους και την αποφυγή μιας μόνιμης κηδεμονευτικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Βερολίνου», ανέφερε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Αν αυτός είναι ο στόχος δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε επώδυνα μέτρα αλλά λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας».

Επεσήμανε εντούτοις ότι «θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Ερωτηθείς πάντως ποιες θα είναι οι πηγές από τις οποίες θα αναζητηθεί βοήθεια δεν έδωσε λεπτομέρειες. «Συζητάμε εντός Κύπρου και θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο εναλλακτικής πολιτικής, το οποίο δεν θα υπόκειται στον έλεγχο της τρόικας», σχολίασε.

«Κάθε λεπτό που περνά οδηγούμαστε πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία»

Οριακή είναι η κατάσταση στην Κύπρο σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Πάμπος Χαραλάμπους, ανέφερε πως τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που «κάθε λεπτό που περνά διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν την χώρα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία».

Ο κ. Χαραλάμπους απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη και εξέφρασε την πεποίθηση πως η πλειοψηφία της Βουλής δεν θα οδηγήσει την χώρα στο χάος.

«Ελπίζουμε η τρόικα να δεχθεί την φόρμουλα την οποία έχουμε επεξεργαστεί», σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδος από το ευρώ.

«Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως λύση.

Τα τρία νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυπριακή Βουλή

Η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε τρία νομοσχέδια στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης, με την μορφή του κατεπείγοντος. Αυτά θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Α. Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης

Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Β. Περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Γ. Εξυγίανση τραπεζών

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών , που αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό.

Γενικότερα, τα νομοσχέδια τιτλοφορούνται:

- Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.

- Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .

- Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.

- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος

- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Eurogroup για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα