Θάλασσα: Πώς οφελεί τον οργανισμό μας

Θάλασσα: Προσφέρει μια σειρά από οφέλη, θα φτιάξει τη διάθεσή μας, θα μας ξεκουράσει και θα μας γυμνάσει. Ακόμα και αν μείνουμε στην πόλη, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα μπάνια μας. Γι’ αυτό ας δούμε τι μας προσφέρει.

Κυκλοφορία αίματος

Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό μπορεί να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας, αποκαθιστώντας βασικά μέταλλα που έχουν μειωθεί από το άγχος, την κακή διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς

μικροοργανισμούς. Οι τελευταίοι μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επούλωση

Στη θάλασσα το νερό ενεργοποιεί μηχανισμούς επούλωσης του σώματος για την καταπολέμηση παθήσεων όπως το άσθμα, την αρθρίτιδα, τη βρογχίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους, καθώς και κοινούς πόνους. Μάλιστα, το μαγνήσιο ανακουφίζει από τη νευρική ερεθιστικότητα και αυξάνει την αίσθηση της ηρεμίας.

Καθαρός αέρας

Ο αέρας στη θάλασσα «χρεώνεται» με υγιή αρνητικά ιόντα που επιταχύνουν την ικανότητα απορρόφησης του οξυγόνου. Τα αρνητικά ιόντα εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία του οργανισμού που συνδέεται με τη διάθεση και το άγχος.

Ενδορφίνες

Στην παραλία, η θερμότητα του ήλιου επηρεάζει το ενδοκρινικό μας σύστημα. Πιο ειδικά, είναι το μέρος του σώματός μας που εκκρίνει ενδορφίνες. Αυτές είναι οι φυσικές χημικές ουσίες στο σώμα μας που έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν να νιώθουμε χαλαροί αποβάλλοντας το άγχος. Παράλληλα, η έκθεση στον ήλιο καθίσταται ευεργετική για ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία (υπεριώδες φως) αποκαθιστά την ξηροδερμία. Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το διάλυμα άλατος βελτίωσε την ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της φλεγμονής του δέρματος, όπως την ερυθρότητα και την τραχύτητα σε σύγκριση με το νερό της βρύσης.

Φύση για ψυχική υγεία

Μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα  πως η επαφή με τη φύση είναι ωφέλιμη. Προσδιόρισε δε επακριβώς πόση πρέπει να είναι η επαφή αυτή. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτω από 120 λεπτά την εβδομάδα δεν βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Πάνω από τα 200 λεπτά το πρόσθετο όφελος βαίνει συνεχώς μειούμενο έως τα 300 λεπτά (πέντε ώρες) Πέρα από αυτές δεν βελτιώνεται περαιτέρω η υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα