Θανάτωση καγκουρό: Γιατί το ζητούν πλήθος οικολογικών οργανώσεων

Την θανάτωση των καγκουρό, προτείνει πλήθος οικολογικών οργανώσεων στην Αυστραλία, καθώς αυτός θα ήταν ένας «ελεήμων τρόπος», προκειμένου να μην υποφέρουν από την πείνα. Σύμβολο της Αυστραλίας, τα καγκουρό αποτελούν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την τεράστια χώρα λόγω της ραγδαίας αναπαραγωγής τους: ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει τα δεκάδες εκατομμύρια όταν η τροφή είναι άφθονη έπειτα από μια καλή περίοδο βροχών. Όμως μπορεί να υπάρξουν επίσης μαζικές εκατόμβες όταν λείπει η τροφή. «Κατά την τελευταία περίοδο ξηρασίας, είχαμε εκτιμήσει πως το 80% με 90% των καγκουρό

πεθαίνουν σε ορισμένες ζώνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικολόγος Κάθριν Μόζμπι. «Μπαίνουν στις δημόσιες τουαλέτες και τρώνε χαρτί υγείας. Ή μένουν ξαπλωμένα στους δρόμους, ξενηστικωμένα, ενώ τα μικρά τους προσπαθούν να τραφούν», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τη Μόζμπι, η θανάτωση των καγκουρό με προορισμό το κρεοπωλείο ή το βυρσοδεψείο– θα ήταν ταυτόχρονα ένας ελεήμων τρόπος ώστε να μην υποφέρουν και ένας τρόπος ελέγχου του πληθυσμού τους. «Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των ζώων ώστε σε περίπτωση ξηρασίας, να μην υπάρχουν προβλήματα ευζωίας», λέει η Μόζμπι. «Αν θεωρήσουμε πως είναι ένας πόρος και πως τον διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε τους καταστροφικούς θανάτους που γνωρίζουμε». Η αυστραλιανή κυβέρνηση προστατεύει τα καγκουρό, όμως αυτά δεν κινδυνεύουν με εξάλειψη. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται το κυνήγι τους, που απαιτεί άδεια, στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Κάθε χρόνο, μέχρι πέντε εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται για το κρέας ή το δέρμα τους

Και σύμφωνα με τον Ντένις Κινγκ, της Ένωσης Βιομηχανίας Καγκουρό της Αυστραλίας, η χώρα είναι στο χείλος μιας δημογραφικής άνθησης του ζώου. «Έπειτα από τρία χρόνια La Nina στην ανατολική ακτή, είναι το τέλειο σενάριο αύξησης των καγκουρό για τα δύο επόμενα έτη», προβλέπει, αναφερόμενος στο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία. «Ο κύκλος αναπαραγωγής επιταχύνεται», σημειώνει ο Κινγκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός των καγκουρό στην Αυστραλία έπεσε κάτω από τα 30 εκατομμύρια μετά τις τρομερές ξηρασίες στις αρχές των χρόνων του 2000, όμως ανέκαμψε από τότε και μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια.

«Αγρια σφαγή»

Οργανισμοί προστασίας των ζώων καταγγέλλουν τη θανάτωσή τους για εμπορικούς λόγους ως «άγρια σφαγή» και άσκησαν πίεση στους διεθνείς κολοσσούς αθλητικών ενδυμάτων όπως η Nike ή η Puma, να εγκαταλείψουν τη χρήση του δέρματος των καγκουρό στα προϊόντα τους. «Η Nike διέκοψε με τον μοναδικό προμηθευτή της δέρματος καγκουρό το 2021, και θα σταματήσει να κατασκευάζει προϊόντα με δέρμα καγκουρό το 2023», δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης τον Μάρτιο. Στην αμερικανική πολιτεία Όρεγκον (βορειοδυτικές ΗΠΑ), όπου έχει την έδρα της η Nike, βουλευτές κατέθεσαν στις αρχές του 2023 σχέδιο νόμου με σκοπό την απαγόρευση χρήσης «κάθε μέρους νεκρού καγκουρό».

«Αυτά τα ενδημικά ζώα σφαγιάζονται με σκοπό το εμπορικό κέρδος», κατήγγειλε η οργάνωση Animals Australia. Όμως οι εκστρατείες προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτή τη βιομηχανία, αν και έχουν καλές προθέσεις, κάνουν λάθος, προειδοποιεί ο Τζορτζ Ουίλσον, ένας από τους πιο ειδικούς στη διαχείριση του πληθυσμού των καγκουρό. «Λένε πως δεν είναι ηθικό. Όμως δεν είναι ηθικό να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που θα ήταν σκληρό, θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα», προσθέτει. Άποψη που συμμερίζεται η Μόζμπι. «Το να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα καγκουρό για το δέρμα ή για το κρέας τους δεν θα έχει κανένα όφελος», είπε. «Θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θανάτωση,thanatosi