Θέατρο: Επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε!

Δυο εξαιρετικές παραστάσεις που παιζόντουσαν για δύο χρόνια, αυτό το καλοκαίρι περιοδεύουν! Μην τις χάσετε….

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

«ΑΧ!»

Το «Αχ!» είναι βασισμένο στο έργο του Κωνστ.Χριστομάνου (1867-1911) «Κερένια κούκλα», το οποίο εκδόθηκε το 1911 και αφηγείται την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου με ολέθρια κατάληξη. Μεταφέρθηκε πολλές φορές στη σκηνή, ενώ το 1987 η «Κερένια κούκλα» διασκευάζεται τηλεοπτικά και παρουσιάζεται στην ΕΤ-2.

Η ομάδα bijoux de kant ιδρύθηκε από

τον σκηνοθέτη και εικαστικό Γιάννη Σκουρλέτη, τον μουσικό Κώστα Δαλακούρα κ.α, τον Δεκέμβριο του 2010 ψάχνοντας διαφορετικούς ποιητικούς λόγους και ιδιώματα. Πέρυσι αποφάσισαν να ζητήσουν από την Γλυκερία Μπασδέκη να διασκευάζει το κείμενο του Χρηστομάνου κι έτσι προέκυψε μια εκπληκτική παράσταση….

Η Λένα Δροσάκη, μόνιμος συνεργάτης της ομάδας και εξαιρετική ηθοποιός, έχει συμμετάσχει σε όλες τις μέχρι τώρα παραστάσεις της ομάδας, φέτος τιμήθηκε με την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, που της δόθηκε στις 30/3/2015, για τις ερμηνείες της στις προηγούμενες παραστάσεις της ομάδας. Στην τελευταία παράσταση (“Αχ”) της bijoux de kant, νομίζω ότι δεν υπήρχε καλύτερη ηθοποιός για να ενσαρκώσει την Λιόλια, από αυτό το αέρινο πλάσμα που ονομάζεται Λένα Δροσάκη.

Η υπόθεση: Η έφηβη Λιόλια, προσλαμβάνεται για να φροντίσει την άρρωστη Βιργινία και το σπίτι. Ο νεαρός άνδρας της Βιργινίας, ο Νίκος, την ερωτεύεται, ενώ συγχρόνως παρακολουθεί την άρρωστη γυναίκα του να αργοπεθαίνει. Μετά τον θάνατο της Βιργινίας, παντρεύονται και η Λιόλια γεννά ένα παιδί ασθενικό, που όλοι λένε, ότι μοιάζει με την πεθαμένη, σαν κερένια κούκλα.

Με το λυρικό περιβάλλον του έργου του Κ. Χρηστομάνου ως αφετηρία, η ομάδα «Bijoux De Cant» καταφέρνει να φέρει το σύμπαν των ηρώων στη σκηνή, με έξυπνες προσθήκες και καινοτομίες. Η εκφορά του λόγου, τα βλέμματα, οι κινήσεις, οι θέσεις των σωμάτων στον χώρο δουλεμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια, κάνοντας, έτσι, διάφανο τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων.

Πίσω από την, επίσης, διάφανη κουρτίνα που χωρίζει σε δυο επίπεδα τη σκηνή, βρίσκεται η κερένια κούκλα και η Λιόλια, πλάσματα ακόμα εκτός της πραγματικότητας, παγιδευμένα μεταξύ ονείρου και θανάτου, μεταξύ ύπαρξης και μη ύπαρξης, εν αναμονή της γέννησής τους (κυριολεκτικά για την κούκλα, μεταφορικά για την Λιόλια). Στο προσκήνιο, ξαπλωμένοι στο χώμα, δηλ. στην πραγματικότητα, σαν νεκροί, βρίσκονται οι μέλλοντες νεκροί.

Σημαντικές για την ατμόσφαιρα της παράστασης ήταν οι μουσικές και ηχητικές επιλογές (Κώστας Δαλακούρας). Η Λένα Δροσάκη ήταν σαγηνευτική και εύθραυστη σαν γυάλινη κούκλα στον ρόλο της νεαρής Λιόλιας, ένα σύμβολο της ζωής, με μια ελαφριά, αλλά όμορφη επιτήδευση στην εκφορά του λόγου της. Η κίνησή της έδειχνε ότι δεν πατούσε συχνά στη γη, ενώ εντυπωσίασε και φωνητικά. Η παράσταση αποτελεί ένα τραγικό, οπτικό ποίημα, που αποζημιώνει τους θεατές με την πληθώρα των εκφραστικών μέσων της και των συναισθημάτων της.

Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος-Αθήνα

Τηλ : 210-3418062 (πρόσβαση από Π.Ράλλη ή Προαστιακό Ρουφ)

ΠΣΚ :26- 28/6, 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις: 210-3418011.

«ΡΩΜΑΙΟΣ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΓΙΑ 2»

Δυο πολύ νέα παιδιά συνεργάζονται με τον Κώστα Γάκη («Κατσαρίδα»), ονομάζουν την ομάδα τους «Ιδέα» και δημιουργούν ένα αριστούργημα! Λέω δημιουργούν, γιατί η παράσταση συνσκηνοθετήθηκε και από τους τρεις μαζί (Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής).

Δεν υπάρχει μόνο ένα στοιχείο που κάνει την παράσταση εξαιρετική, όλα μαζί (κι από πού να ξεκινήσω) και προπαντός οι δύο ηθοποιοί κάνουν αυτό το έργο του 1595 απόλυτα σύγχρονο και λαμπερό. Το πασίγνωστο έργο του William Sheakspeare, που περιγράφει έναν από τους μεγαλύτερους και τους πιο τραγικούς έρωτες όλων των εποχών, δεν αλλάζει καθόλου, μόνο μερικές σύγχρονες φράσεις παρεισφρήουν. Λίγοι γνωρίζουν ότι το πιο γνωστό ζευγάρι του κόσμου έζησε αυτόν τον έρωτα στην εφηβεία, γι αυτό και είναι τόσο έντονος, τόσο δοτικός και τόσο απόλυτος. Κανείς δεν μπορεί να χωρίσει τους δυο εραστές, ούτε η βεντέτα των οικογενειών τους, ούτε η εξορία του Ρωμαίου, ούτε ο επικείμενος γάμος της Ιουλιέτας, ούτε καν ο θάνατος.

Η Μουστάκα και ο Μπιμπής υπερβαίνουν τον χώρο και τον χρόνο, καθώς όλοι οι ρόλοι παίζονται αποκλειστικά από τους δύο υπερταλαντούχους ηθοποιούς. Πρόκειται για έναν άθλο, καθότι οι ρόλοι είναι 16 (!), οπότε οι δύο ηθοποιοί υποδύονται, ασταμάτητα για πάνω απο 80’, ενώ πολλές φορές κάνουν και δυο και τρεις ρόλους ΜΑΖΙ και, μάλιστα, σε διάλογο μεταξύ τους! Ο ίδιος ηθοποιός ρωτάει και απαντάει συνέχεια, αλλάζοντας και θέση και ενδυματολογικό στοιχείο ασταμάτητα!

Η Αθ.Μουστάκα, με πρόσωπο, πραγματικά 14χρονης, και ο, επίσης, νεαρότατος Κων/νος Μπιμπής εκτελούν αυτόν τον θεατρικό μαραθώνιο αφήνοντας άφωνους τους θεατές.

Μια κουκούλα και κατευθείαν ο Ρωμαίος μετατρέπεται σε παραμάνα και η Ιουλιέτα σε παπά, δύο δαχτυλίδια-μάτια φτιάχνουν την μητέρα, ενώ ένα ματοκυάλι τον πατέρα, μόνο ένα καπέλο για τους συντρόφους του Ρωμαίου και μια απλή αλουμινένια σκάλα αρκεί για να χτίσει το περίφημο μπαλκόνι της Ιουλιέτας…

Το δεύτερο στοιχείο που παίζει μεγάλο ρόλο στην παράσταση είναι η ΖΩΝΤΑΝΗ μουσική της παράστασης (Γάκης–Λώλος–Φιλιός), που σε σημεία σε απογειώνει και ερμηνεύεται από τον ίδιο τον σκηνοθέτη επί σκηνής. Οι πετυχημένες ενδυματολογικές πινελιές (διαφορετικές για κάθε ρόλο), λευκές κυρίως, πάνω στα μαύρα ουδέτερα ρούχα των υποκριτών (Έλλη Λιδωρικιώτη) και φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.

Μια παράσταση που το κωμικό στοιχείο ακολουθείται από το τραγικό (χωρίς όμως δράματα και μελό) και κατευθείαν, πάλι, βρισκόμαστε στο κωμικό και όπου το γέλιο των θεατών ακολουθεί η έκπληξη, μια και πρόκειται για μια σπαζοκεφαλιά υποκριτικής για δύο ηθοποιούς που αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, δημιουργώντας ένα θεατρικό παζλ!

Μια παράσταση ανάλαφρη και δροσερή, που αφήνει την φαντασία σου να ταξιδέψει, με πολύ γέλιο, αλλά χωρίς να γίνεται παρωδία, με απίστευτη ροή, χωρίς τίποτα το περιττό, σαν ένα παιχνίδι τριών παιδιών που δεν σκεφτόντουσαν ότι “ανεβάζουμε τον μεγάλο Σαίξπηρ”, αλλά το πώς θα ήταν αυτοί οι ήρωες αν σήμερα ένιωθαν ποιητικά τον πρώτο τους έρωτα, αν ήμασταν εμείς και οι φίλοι μας!

Μια low budget παραγωγή που βάζει τα γυαλιά σε όλες τις φετινές υπερπαραγωγές!

Πρόγραμμα Περιοδείας παράστασης:

Κηποθέατρο Νίκαιας, Κύπρου & Προύσσης: Τετ. 1/7

Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, Είσοδος ελεύθερη Πεμ. 2/7

Βράχων «Άννα Συνοδινού», Βύρωνας, Παρ. 3/7

Αμαλίειον Οικοτροφείο Θηλέων, Λ.Κηφισίας 219, Μαρούσι, Παρ. 10/7

Κηποθέατρο Παπάγου, Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου), Σαβ. 11/7

Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυρ.12/7

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, παραλία, Δευτ. 13/7

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο, Παπάγου, Νίκαια, Ελευσίνα, Βεϊκου, Αμαλίειον, Κολωνός

Περιμένοντας τον Γκοντό, Cartel

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, Βρυσάκι

Bitch boxer, Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Μαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κυψέλη

Το τάβλι, Ακαδημία Πλάτωνος

Ο γάμος, Πέτρας,Παπάγου,Ηλιούπολη, Βεϊκου,Βράχων, Σάρρας, Ραφήνας

Δύο γυναίκες χορεύουν, Ιλίσια

Η νεράιδα, Λίμνη Βουλιαγμένης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ:

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο, Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Bloom, Χώρος Τέχνης art63

Αυτά που λέγονται, Πλατεία Ελπίδος (Κουκάκι)

Θάλαμος 7, Άνεσις

Διάλειμμα χαράς, Φαράγγι του Λυκαβηττού

Το λεμόνι, Άλφα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ (αυτή την εβδομάδα):

Θέατρο:

ΘEΑΤΡΟ ΣΤΟA: “Μήδεια” του Μποστ (26,27/6)

EΦΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: “Το ατλαζένιο γοβάκι” (26,27/6)

ΡΟΜEΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟYΤΣΙ: “Go down, Moses” (27-29/6)

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΕΝΤΑΚΗΣ: “Το κιβώτιο” (28/6-2/7)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ: “Ρήσος” (Περιπατητική) (από 1/7)

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΙΝΙΚΟΡΗΣ: “Στη μέση του δρόμου” (2-7/7)

Άρης Μπινιάρης: “Το ’21” (3-4/7)

ΒΙΚΤΩΡ ΑΡΔΙΤΤΗΣ: “TEXTILEN” (5,6/7)

Επίδαυρος:

ΕΘΝΙΚΟ-ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ: “Τρωάδες”, Ευριπίδη (3,4/7)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ: “Aχαρνής”, Αριστοφάνη (10,11/7)

ΝEΝΑ ΒΕΝΕΤΣAΝΟΥ: “1000 + 1 πόλεις” (10,11/7)

Μουσική:

Άνταμ Κοέν – Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων (29/6)

“Jesus Christ Superstar” (3,4/7)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ – ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: “Σαλώμη” (5,6/7)

KΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ: έργα Γκρηγκ και Μάλερ (6/7)

Χορός:

ΛΕΝΙΩ ΚΑΚΛΕΑ: “Νέα δημιουργία” (25,26/6)

ΤAΝΙΑ ΚΑΡΒAΛΙΟ: “Weaving Chaos” (27,28/6)

GRIFFÓN – ΙΩΑΝΝΑ ΠΟΡΤΟΛΟΥ: “Δάσος & Taboo” (29,30/6)

LE – LY – MAURICE – TAN LOC: “Από το χωριό στους δρόμους της πόλης” (30/6-2/7)

Keywords
θεατρο, καλοκαιρι, δηλ, νέα, χριστινα μουστακα, william, low, budget, κυπρος, νικαια, boxer, μποστ, ορχηστρα, ιωαννα, tan, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αθηνα, Καλή Χρονιά, βυρωνας, γαμος, γλυκερια, γυναικα, ηθοποιοι, ηθοποιος, θανατος, κυπρου, μητερα, μουσικη, ρουχα, φρασεις, χορος, ατμοσφαιρα, βιργινια, βρισκεται, γελιο, γινεται, γυαλια, δαχτυλιδια, δευτερο, δηλ, διαφανο, δοθηκε, υπαρχει, εργα, ζωης, ιδιο, ηλιουπολη, υποθεση, ηρω, ηρωες, ιδρυμα, ιωαννα, κειμενο, κινηση, κηφισιας, κοεν, λεμονι, ματια, μπιρμπιλη, μποστ, ομαδα, ποιημα, ομορφη, παιδι, παιδια, περιβαλλον, ροη, ρολοι, ρολο, σαιξπηρ, συνεχεια, σπιτι, συγχρονο, συμπαν, ταυρος, φαντασια, χωμα, κωνσταντινος, budget, boxer, ερωτες, φιλοι, low, μοιαζει, μουστακα, νεκροι, ορχηστρα, ουδετερα, παιχνιδι, ρωμαιος, σκηνη, tan, τρελο, θεσεις, βεντετα, william, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα