Θέμα χρόνου η πτώση του Κομπάνι – Εκατόμβη νεκρών λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία

Ενίσχυσε τις θέσεις του το ισλαμικό χαλιφάτο σε μεγάλο μέρος της κουρδικής πόλης Κομπανί, στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία.

Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ισλαμικού χαλιφάτου δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών κυρίως στο Κομπανί ενώ οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

Στο Κομπανί οι κουρδικές δυνάμεις, πολύ

λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του ισλαμικού χαλιφάτου, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες Σάββατο 23 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το ισλαμικό χαλιφάτο ελέγχει το 40% του Κομπανί, κυρίως τομείς στο ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον Μουστάφα Έμπντι, έναν κούρδο ακτιβιστή από το Κομπανί, οι κουρδικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο απελπισμένες καθώς βλέπουν τα πυρομαχικά τους να μειώνονται και ζητούν να διεξαχθούν περισσότερα αεροπορικά πλήγματα. Από την έναρξη της επίθεσης του ισλαμικού χαλιφάτου στην επαρχία του Κομπανί, στις 16 Σεπτεμβρίου, 577 άνθρωποι κυρίως μαχητές – εκ των οποίων 321 τζιχαντιστές— έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο και περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσης.

Εξάλλου 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περισσότεροι από 200.000 από τους οποίους έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Έως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο του Κομπανί και 10.000 με 13.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το Κομπανί πέσει, οι πολίτες «είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν». Εξάλλου οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την Παρασκευή και το Σάββατο έξι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, κοντά στο Κομπανί. Στο Ιράκ οι ΗΠΑ και η Ολλανδία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, πραγματοποίησαν τρία πλήγματα.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε το Σάββατο ότι η κατάσταση στο Κομπανί είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσω των αεροπορικών μας επιδρομών για να απωθήσουμε το ΙΚ. Στην πραγματικότητα έχει σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή», είπε ο Χέιγκελ. «Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα», σχολίασε αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κομπάνι. Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι μακροχρόνια. «Είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια. Είναι δύσκολο, είναι περίπλοκο. Θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες», είπε. Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στο Ιράκ, ο Χέιγκελ απάντησε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη Βαγδάτη και εξακολουθούν να ενισχύουν τις θέσεις τους εκεί. «Συνεχίζουμε να τους βοηθάμε με τις αεροπορικές επιδρομές, με την υποστήριξή μας και με συμβούλους», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα