Θεοδωράκης και Βενιζέλος στηρίζουν τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης

Συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Μάλιστα, όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, «το ελληνικό αίτημα παράτασης της

δανειακής σύμβασης θα υποβληθεί αύριο, Πέμπτη». Σημειώνεται, πως εφόσον κατατεθεί το αίτημα από την ελληνική πλευρά, θα πρέπει αύριο, Πέμπτη, να γίνει η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για την Παρασκευή η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, με σκοπό να εξεταστεί σε βάθος το ελληνικό αίτημα.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον κ. Θεοδωράκη, όπως και λίγο αργότερα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι είναι πάντα ανοικτός στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και πως «η ενημέρωση θα μπορούσε να γίνεται τακτικά και μάλιστα να πάρει και μια μόνιμη μορφή, όπως ενός εθνικού συμβουλίου διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη σχετικά με την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση για παράταση της δανειακής σύμβασης, ενώ όπως δήλωσε, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε και για εξειδικευμένες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι κοστολογημένες και θα εμπεριέχονται στην πρόταση.

Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας, αλλά όπως υποστήριξε διεμήνυσε στον πρωθυπουργό: «Πρέπει να τελειώνουμε με το περιτύλιγμα και να μπούμε στο παρασύνθημα, το οποίο είναι δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Ελπίζω ότι την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα, εξαρτάται και από τις προτάσεις της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία του, ανέφερε ότι είναι εκ φύσεως αισιόδοξος, ενώ όπως είπε, «ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά πάνω απ΄ όλα διαπραγματευόμαστε για να μείνει η χώρα στο κέντρο της ΕΕ».

«Εγώ από το 2012 πρότεινα εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, σχετικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για εθνικό συμβούλιο διαπραγμάτευσης.

«Στηρίζουμε την εθνική διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Βενιζέλος, για να απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Εμείς θέλουμε συνεννόηση και εθνική συσπείρωση. Πρόθεσή μας η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων».

Εξάλλου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «έχουν γίνει δύο μεγάλες κυβερνητικές αλλαγές σε σχέση με τις θέσεις για το χρέος και την παράταση της δανειακής σύμβασης ως πολύ σημαντικές».

«Είχαμε μία ενδιαφέρουσα, φιλική, ουσιαστική συζήτηση» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος όπως είπε πως μετέφερε στον πρωθυπουργό «τη μακρά και δύσκολη εμπειρία μου από τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν γίνει δύο μεγάλες αλλαγές» και αναφέρθηκε στην «εγκατάλειψη των θεωριών για μονομερείς ενέργειες» αναφορικά με τη διαγραφή του χρέους.

Παράλληλα, η δεύτερη αλλαγή είναι σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η «αποδοχή του προγράμματος. Της δανειακής σύμβασης». Όπως ανέφερε παρέδωσε στον Πρωθυπουργό ένα σημείωμα με τις δηλώσεις του σχετικά με την ανάγκη για ένα μικρότερο επιδιωκόμενο πλεόνασμα προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα ανάπτυξης, καθώς και τον νόμο με την παράταση της σύμβασης έως τις 28 Φεβρουαρίου.

«Το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση είναι αίτημα που πρέπει να οδηγήσει σε σύγκληση Eurogroup και αποδοχή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε λέγοντας πως «δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο σε μία αντιπαράθεση για τις λέξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα