Θεραπεία Αλτσχάιμερ: Για πρώτη φορά οι γιατροί χαμογελούν

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μία εκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τις σημαντικότερες λειτουργίες του εγκεφάλου, το Αλτσχάιμερ, εντάσσεται στις ασθένειες τις οποίες φοβούνται περισσότερο οι άνθρωποι.

Η νόσος αυτή προκαλεί άνοια και άλλες διαταραχές που αποδιοργανώνουν και καταστρέφουν τις νοητικές και πολλές ακόμα λειτουργίες του εγκεφάλου. Η επιστημονική κοινότητα αναζητούσε χρόνια τώρα τρόπους θεραπείας και μάλλον είναι η πρώτη φορά που είναι αισιόδοξοι.

Στο ετήσιο συνέδριο της

Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, παρουσιάστηκε από ερευνητές ένα νέο φάρμακο που αν και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ανάβει το πράσινο φως για την καταπολέμηση της νόσου. Οι επιστήμονες δοκίμασαν το φάρμακο σε πειραματόζωα και συγκεκριμένα σε ποντίκια, που είχαν στον εγκέφαλό τους μια νευροεκφυλιστική πάθηση παρόμοια με το Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δημιούργησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας στο χώρο της ιατρικής επιστήμης. Οι ανώμαλες πρωτεϊνικές πλάκες των ζώων μειώθηκαν αρκετά, ενώ η μνήμη τους παρουσίασε αισθητή βελτίωση. Παρατηρήθηκε όμως και αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης SOX2 στα ποντίκια, ουσία υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Το πειραματικό αυτό φάρμακο που θέλει να καταπολεμήσει τη σοβαρή νόσο του Αλτσχάιμερ, ονομάζεται NTRX-07, διώχνει τις αφύσικες πρωτεϊνικές πλάκες που καταστρέφουν το νευρικό σύστημα και δεν επιτρέπει την εμφάνιση φλεγμονής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή αναισθησιολογίας Μοχάμεντ Ναγκίμπ της Κλινικής Κλίβελαντ, οι «οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο έχουν χρόνια νευροφλεγμονή. Η ουσία NTRX-07 καταπολεμά και στον εγκέφαλο τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Η διαφορά του νέου πειραματικού φαρμάκου με όλα τα υπόλοιπα που στόχο έχουν την εξουδετέρωση της ασθένειας, είναι πως το NTRX-07 χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό μηχανισμό καθώς στοχεύει στην αιτία μάλλον παρά στα συμπτώματα της νόσου.

Θα ακολουθήσουν στρατιές ερευνών όμως, πριν αποδειχθεί πως είναι το ίδιο αποτελεσματικό και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες διατηρούν μία αισιόδοξη στάση, πιστεύοντας πως θα καταφέρουν να ανακουφίσουν όσους υποφέρουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το άρθρο Θεραπεία Αλτσχάιμερ: Για πρώτη φορά οι γιατροί χαμογελούν εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα