Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το μουσείο-σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας των παιδικών χρόνων (μέσα στον χώρο του σημερινού Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης) τού ιστορικού ηγέτη της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πραγματοποιήθηκαν, σήμερα το πρωί, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, παρουσία - μεταξύ άλλων - του γενικού προξένου της Τουρκίας, υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών και εκπροσώπων του Δήμου.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι κ.κ. Τσελίκ και Γεροντόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού προς τον Έλληνα

υφυπουργό Εξωτερικών κι ακολούθησε η ξενάγηση στην οικία - μουσείο, εντός της οποίας φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, εικόνες, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται άγαλμά του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από το 1999 και μετά, συνεχώς βελτιώνονται, τονίζοντας: «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών».

«Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική πόλη. Και οι σημαντικές πόλεις αφήνουν τα σημάδια τους στους μεγάλους ηγέτες, στις μεγάλες προσωπικότητες», πρόσθεσε.

«Εμείς, οι Έλληνες σεβόμαστε τη φιλία και τη συνεργασία των βαλκανικών λαών. Τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος.

Η οικία - μουσείο έχει αναπαλαιωθεί με σεβασμό στην ατμόσφαιρα της εποχής. Στο ισόγειο υπάρχει και βιβλιοθήκη, πορτρέτα του Ατατούρκ και μηχανή προβολής για ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο και τη ζωή του.

Στον πρώτο όροφο περιγράφεται η ζωή του στη Θεσσαλονίκη κατά την παιδική ηλικία του, το σχολείο στο οποίο πήγε, καθώς και η φοίτησή του αργότερα στο Μοναστήρι (Μπίτολα), ενώ ο τελευταίος όροφος αναφέρεται στη στρατιωτική και πολιτική του δράση, μέχρι και τον θάνατο του, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Keywords
Τυχαία Θέματα