Θεσσαλονίκη λύματα – κορονοϊός: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση, ευχάριστα τα νέα

Θεσσαλονίκη λύματα – κορονοϊός: Συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα για την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη, στη σχετική έρευνα που διεξάγει επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Ο εξορθολογισμός της τελευταίας μέτρησης, που ολοκληρώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων,

επιβεβαιώνει ότι μετά από μία εβδομάδα, όπου το ιικό φορτίο είχε παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, η αποκλιμάκωση από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό.

Οι τελευταίες μετρήσεις αφορούν δειγματοληψίες στα λύματα, σε ημέρες που περιλαμβάνουν το μερικό άνοιγμα της αγοράς (click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κλπ). “Είναι θετικά τα πρώτα δείγματα, που λαμβάνουν υπόψη και νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από τις επόμενες μετρήσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων η ανάγνωση των δεδομένων, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ψάχνουν στα λύματα ίχνη της “βρετανικής” μετάλλαξης

Ερωτηθείς αν μέσα από τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ είναι εφικτή και η ανίχνευση στα λύματα της “βρετανικής” μετάλλαξης του κορονοϊού, που είναι πολύ πιο μολυσματική, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως “είναι κάτι στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε απαντήσεις και ήδη διερευνούμε τη διαδικασία στησίματος μια επιστημονικά ακριβούς μεθοδολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως και όσα αποτελέσματα έχουμε παράξει μέχρι σήμερα, θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτείας”.

Στο συνημμένο διάγραμμα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Θεσσαλονίκη: Ένα συγκλονιστικό μήνυμα

Το δικό του χριστουγεννιάτικο μήνυμα, δίνει την ίδια ώρα ένας ασθενής που παλεύει με τον κορονοϊό από τις 23 Νοεμβρίου.  Ο Τάσος Ατέσογλου, μιλάει στην τηλεοπτική κάμερα μέσα από την κλινική Covid του “Ιπποκράτειου” στη Θεσσαλονίκη και η μαρτυρία του συγκλονίζει. “Κάθε ημέρα που περνάει κάνουμε αγώνα για να επιβιώσουμε. Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη αξία στην υγεία. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, δεν είναι καθόλου αστεία”, λέει στο ΟΡΕΝ.

Σαρώνει ο κορονοϊός σε κέντρο και Βόρεια Προάστια – “Πονοκέφαλος” η Δυτική Αττική

Η Αττική, κατέχει πλέον την πρώτη θέση σε μολύνσεις και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με -ευτυχώς- μειωμένο ιικό φορτίο. Όσον αφορά την πρωτεύουσα, οι δείκτες δεν είναι ίδιοι σε όλο το Λεκανοπέδιο, γι’αυτό εξάλλου παράταθηκε και το σκληρό lockdown στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Ελευσίνα. Συγκεκριμένα, η Δυτική Αττική εξακολουθεί να παρουσιάζει μία ανησυχητική εικόνα, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε, από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, εμφάνισε 161 κρούσματα. Ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας όπου το ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν 275 περιστατικά.

Αντίστοιχη η εικόνα και στα Βόρεια προάστια όπου το τελευταίο πενθήμερο βρέθηκαν 175 κρούσματα, δηλαδή περισσότερα από τη Δυτική Αττική που είναι σε αυστηρή καραντίνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Βόρειος Τομέας των Αθηνών περιλαμβάνει την Κηφισιά, το Μαρούσι, τη Λυκόβρυση, την Πεύκη, την Πεντέλη, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό, τα Βριλήσσια, την Αγία Παρασκευή, τον Δήμο Παπάγου, το Ηράκλειο, τη Νέα Ιωνία, τη Μεταμόρφωση και ένα κομμάτι των Αχαρνών (Βαρυμπόμπη και οι Θρακομακεδόνες). Ακολουθεί ο Δυτικός Τομέας των Αθηνών με 146, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 129 κρούσματα και η Ανατολική Αττική με 113.

Keywords
Τυχαία Θέματα