Θετικές οι πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του Έμπολα

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής του εμβολίου κατά του ιού Έμπολα, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου σε εθελοντές, καθώς δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ανεπιθύμητες παρενέργειες, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος της υγείας.

Το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει τα βρετανικά εργαστήρια «GlaxoSmithKline» εδώ και χρόνια μαζί με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) και έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στους πιθήκους, αποτελεί αντικείμενο κλινικής μελέτης σε δείγμα δέκα

εθελοντών από τις 2 Σεπτεμβρίου.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη» σοβαρής αντίδρασης, δήλωσε ο δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας αρμόδιας για τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το εμβόλιο αναμένεται να χορηγηθεί σε δέκα ακόμη εθελοντές τις προσεχείς ημέρες. Συνολικά 20 άνθρωποι, ηλικίας 20 έως 50 ετών, υγιείς, θα μετάσχουν στην κλινική δοκιμή στα NIH κοντά στην Ουάσινγκτον.

Τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα ομάδα ερευνητών από την Οξφόρδη στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει κλινική δοκιμή του ίδιου εμβολίου σε 60 υγιείς εθελοντές.

Συνεπώς οι ερευνητές θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο, που δεν περιέχει παρά γενετικά υλικά του ιού Έμπολα, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή επαρκών αντισωμάτων επιτρέποντας την προστασία του οργανισμού από τον παθογόνο αυτό παράγοντα, του οποίου το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 50%.

Αν μετά τις δοκιμές που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα ακολουθήσουν, «το εμβόλιο δείχνει ασφαλές, πιθανόν να είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο για πρωταρχική χρήση, από τους επαγγελματίες της υγείας», είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο τέλος συνόδου στη Γενεύη όπου συμμετείχαν 200 ειδικοί.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2014 η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.461 ανθρώπων σε 4.985 κρούσματα κυρίως σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα